Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Perioada urmatoare, un test pentru pragurile atinse

21.04.2009, 22:05 13

Bursa a continuat si ieri corectia inceputa saptamana trecuta, cea mai mare scadere fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdut 10%.
Indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata a scazut cu 3,8% sub nivelul de referinta, in vreme ce sectorul energetic a consemnat cea mai mica depreciere, de 1,6% pe indicatorul BET-NG.
Brokerii sunt de parere ca astfel de corectii sunt normale dupa raliul de luna trecuta, insa nu cred ca se vor generaliza intr-un val de scaderi agresive, iar perioada urmatoare reprezinta un test pentru nivelurile la care s-a ajuns.
"Ce s-a intamplat in ultima perioada a semanat cu un raliu exagerat, care din pacate nu a avut sustenabilitate, la nivel economic schimbarile nefiind atat de incurajatoare. Corectiile din ultimele sedinte reprezinta o evolutie normala, investitorii iesind la vanzare pentru marcarea profitului", a declarat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Prime Transaction.
La categoria SIF-uri, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 12% fata de referinta, coborand la nivelul de 0,77 lei/actiune, urmate de pierderile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), de 10% fiecare. Cea mai mica corectie la aceasta categorie au consemnat-o actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu 7%, pana la pretul de 0,59 lei/titlu.
Scaderi asemanatoare au inregistrat si titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania, actiunile celor doua companii coborand cu 7,8% si respectiv 5,8%.
"Chiar daca rezultatele bancilor, in special cele externe, sunt peste estimari, investitorii sunt in continuare ingrijorati ca ponderea creditelor neperformante este in continuare ridicata, iar acest lucru este penalizat prin scaderea cotatiilor. Exista riscul ca investitorii sa vada din nou doar jumatatea goala a paharului, si sa vedem scaderi pronuntate pe aceste titluri", a adaugat Necula.
In sectorul energetic, titlurile companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 0,6% si respectiv 2,2%, in vreme ce cotatiile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 2,8% si respectiv 1%.
Printre societatile care au inchis in urcare in sedinta de ieri se numara Ves Sighisoara (VESY), cu o apreciere de 13,7%, cea mai mare din piata de altfel, urmata de cresterea Comelf Bistrita (CMF), de 8,6%.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 29,3 mil. lei (6,9 mil. euro), in vreme ce volumul de tranzactionare a coborat sub media ultimei luni, la 79,3 milioane de titluri.
"Perioada urmatoare, pe fondul raportarilor trimestriale, se vor contura si perspective investitorilor cu privire la viitorul Bursei. Bursa ramane insa volatila, in special pe fondul stirilor externe, care au mai multa forta in piata decat cele interne", a incheiat Necula.
Piete externe inregistrau spre inchidere scaderi asemanatoare cu cea de la Bucuresti, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicele paneuropean Euro Stoxx 50, care pierdea 2,2% fata de referinta, in vreme ce indicatorul britanic FTSE 100 si cel francez CAC 40 pierdeau fiecare cate 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO