Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Piata locala nu are forta sa se desprinda de evolutiile internationale

Brokerii: Piata locala nu are forta sa se desprinda de evolutiile internationale
09.07.2009, 21:48 18

Bursa locala a revenit ieri pe crestere, cu aprecieri modeste la nivelul indicilor, cel mai mare avans de 1,6% fiind inregistrat de societatile financiare, grupate sub indicatorul BET-FI. Restul indicatorilor au consemnat cresteri de pana la 0,5% fata de referinta. Lichiditatea pietei s-a mentinut si de aceasta data extrem de redusa, la doar 1,3 mil. euro.
Brokerii apreciaza insa ca lipsa interesului investitorilor nu afecteaza numai piata locala, cu aceeasi problema confruntandu-se si alte piete din regiune. Piata locala nu are insa forta necesara sa se desprinda de evolutiile bursiere internationale, semnalul unei reveniri fiind asteptat astfel de pe plan extern.
"Reducerea lichiditatii si diminuarea rulajelor sunt semnale care sunt prezente si pe alte piete din regiune, precum cea din Turcia sau Grecia, poate chiar la intensitati mai mari decat cea de pe piata locala. Se observa astfel un dezinteres general pentru pietele de capital in aceasta perioada, investitorii de peste hotare fiind indecisi daca sau nu sa intre la cumparare", a explicat Liviu Avram, directorul de tranzactionare in cadrul societatii de intermediere Piraeus Securities.
Societatile financiare au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,7% pe titlurile SIF Moldova (SIF2) si 2,6% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4), insa rulajele pe SIF-uri nu au depasit un milion de titluri. Tot in sectorul financiar, societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au consemnat de asemenea cresteri, moderate insa, de doar 0,6% si respectiv 0,8% fata de referinta.
Nici in sectorul energetic nu s-au inregistrat aprecieri ceva mai consistente, titlurile Transelectrica (TEL) marcand cel mai mare avans din sector, de 1,7% fata de referinta, atingand astfel pretul de 12,3 lei/actiune. Indicele de profil BET-NG a inchis insa in urcare, cu un avans de 0,4% fata de referinta, pana la nivelul de 490 de puncte. "Piata locala nu are insa forta necesara sa se desprinda de evolutiile burselor din regiune, iar investitorii autohtoni asteapta primele semnale de pe aceste piete. Este posibil sa asistam la o animare a pietei locale pe termen scurt, pe fondul perioadei de raportari financiare, insa nu ma astept la o crestere spectaculoasa a volatilitatii", a adaugat Avram.
Tot el apreciaza ca lipsa volatilitatii tine deoparte investitorii, iar o decizie in privinta pragului de detinere la SIF-uri ar putea schimba, cel putin la aceasta categorie, evolutia pietei. "Lipsa de volatilitate nu atrage pe nimeni in piata, cu atat mai pu-tin investitorii speculativi care sunt preponderenti pe piata locala. O decizie in privinta pragului de detinere la SIF-uri ar aduce un plus de interes la aceasta categorie, insa cred ca un raspuns in aceasta privinta o sa-l avem in toamna", a continuat Avram.

De urmarit azi:

  • Titlurile Zimtub (ZIM) revin la tranzactionare dupa desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor, unde s-a avut in vedere modificarea remuneratiilor membrilor consiliului de administratie, precum si completarea unui loc vacant in CA si numirea auditorului financiar.
  • INSSE publica indicele preturilor de consum (IPC) pentru luna iunie, precum si indicele comertului international cu bunuri pentru luna mai anul curent.
  • Eurostat publica rata randamentelor obligatiunilor guvernamentale pe termen lung din statele Euro27 pentru luna iunie.
  • Evolutia titlurilor Amonil (AMO), care in ultimele trei sedinte au inregistrat o crestere de peste 30%.
  • Evolutia titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania, dupa ce acestea au incheiat conventiile pentru programul "Prima casa" cu Guvernul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO