Burse - Fonduri mutuale

Brokerii revad scenariul din primavara: Nu excludem noi maxime la Bursa

Brokerii revad scenariul din primavara: Nu excludem noi maxime
21.07.2009, 18:23 19

Bursa a incheiat sedinta de ieri in crestere cu 5,3% pe indicele societatilor financiare, BET-FI, in timp ce indicele BET-C a urcat cu 2,3% fata de ziua precedenta.

Lichiditatea s-a ridicat de aceasta data la 4,8 mil. euro, mult peste media ultimelor saptamani.

Piata locala inregistreaza cea de-a doua sedinta consecutiva de cresteri importante, dupa o serie de sedinte lipsite de lichiditate, volatilitate si interes din partea investitorilor, investitorii fiind atrasi din nou in piata de cresterile de pe pietele externe determinate de rezultatele pozitive ale companiilor americane.

Brokerii sunt de parere ca piata locala reia o evolutie asemanatoare celei din primavara, in care Bursa a recuperat la nivelul indicelui BET aproape 80%, in timp ce pe indicele societatilor financiare, BET-FI, aproape s-a dublat, cu un avans de 97%. De aceasta data ei apreciaza un avans de pana la 40-50%, o dublare a indicilor fiind improbabila din cauza situatiei de ansamblu a economiei locale. Investitorii speculativi sunt asteptati in piata, fapt care va creste lichiditatea pietei. "Vedem intr-adevar o evolutie asemanatoare cu cea din primavara, in care revenirea pietei locale s-a datorat rezultatelor peste asteptarile analistilor companiilor americane. Piata americana va pune in miscare restul pietelor internationale si la fel se va intampla si cu piata locala. Daca se confirma un trend ascendent pe pietele internationale, cred ca la noi urmeaza o perioada de trei-patru saptamani de crestere", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 7,5% peste referinta. In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au urcat cu peste 4% fata de referinta, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si cele ale societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat in medie cu 1%. "Nu exclud sa vedem o crestere peste nivelul maxim atins in primavara, iar o apreciere a pietei cu 40%, maxim 50% fata de nivelul actual este foarte probabila, fiind sustinuta de intrarea in piata a speculatorilor. O crestere peste acest nivel nu cred ca este posibila, evolutia economiei la nivel macro fiind unul dintre factorii care nu permit acest lucru. La macro inca stam prost, iar cresterile peste acest nivel nu s-ar justifica", a explicat Lupsan.

Cresteri importante au inregistrat si titlurile Alro Slatina (ALR) si Socep Constanta (SOCP), care au urcat cu 6,5% si respectiv 5,5% fata de referinta, in timp ce in sectorul chimic s-au inregistrat scaderi moderate, actiunile Amonil Slobozia (AMO) consemnand un declin de aproape 1% fata de referinta.

Pietele internationale au inregistrat si ele aprecieri, in medie cu 1% fata de referinta. Bursa americana deschidea si de aceasta data pe plus, cu un avans de 0,5% pe indicele industrial Dow Jones, in timp ce indicatorul S&P 500 urca cu 0,1% fata de referinta.

 

De urmarit astazi:

  • Evolutia societatilor financiare, care in ultimele doua sedinte au inregistrat un avans de aproape 8%.
  • Evolutia companiilor petroliere Petrom si Rompetrol Rafinare, pe fondul cresterii pretului petrolului.
  • Titlurile Flamingo dupa anuntul privind schimbarea directorului general.
  • Evolutia pietei americane, pe fondul publicarii rezultatelor trimestriale ale companiilor din sectorul financiar.
  • Reactia pietelor internationale la evolutia pietei americane, care inregistreaza cea de-a doua saptamana de aprecieri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO