Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Rezultatele slabe la intern vor opri minitrendul ascendent al Bursei

Brokerii: Rezultatele slabe la intern vor opri minitrendul ascendent al Bursei
23.07.2009, 18:07 15

Piata locala a revenit la evolutiile slabe din ultimele doua saptamani, valoarea tranzac-tiilor de ieri ridicandu-se la 2,9 mil. euro, in vreme ce in-dicii au inregistrat o apreciere de maxim 2%, in cazul BET. Restul indicatorilor au consemnat aprecieri in medie cu 1%, cel mai mic avans fiind inregistrat de companiile energetice, grupate sub indicele BET-NG, care a urcat cu doar 0,2% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca piata locala este lipsita de repere in perioada urmatoare, principalii factori de influenta devenind indicatorii macro economici si rezultatele companiilor locale. Ei se asteapta la o crestere a volatilitatii pe durata publicarii rezultatelor semestriale, variatiile nedepasind insa 20% in cazul indicelui BET-FI.

"Cred ca piata locala ar trebui sa aiba repere exclusiv legate de performantele economiei si companiilor romanesti. Tocmai din aceasta cauza nu cred ca avem niciun motiv sa credem ca mini trendul ascendent de la inceputul acestei saptamani o sa continue. Nu sunt deloc optimist in ceea ce priveste rezultatele semestriale ale companiilor locale si nici nu ma astept la surprize pozitive in acest sens", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare din cadrul societatii de intermediere EFG Se-curities.

In sectorul financiar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat seria de aprecieri insemnate, de data aceasta actiunile bancii urcand cu 5,1% fata de referinta, la pretul de 1,24 lei/actiune. La categoria SIF-uri cel mai mare avans l-au consemnat actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 1,8%, in timp ce titlurile societatii de intermediere Broker (BRK) au avansat cu 2,8% fata de refe-rinta, pana la nivelul de 0,186 lei/actiune. "Daca ne uitam la volatilitatea din ulti-mele trei luni, aceasta a variat intre 10-15% pe BET si maxim 20% pe BET-FI. Cred ca la fel o sa se intample si in perioada urmatoare, daca nu chiar pana la sfarsitul anului. Volatilitatea scazuta este data de lichiditatea mica a pietei, unde cred ca nu avem nicio sansa ca pana la sfarsitul anului sa depasim un nivel de 7-8 milioane de euro", a adaugat Floroiu. In prezent, lichiditatea medie din ulti-mele trei luni abia daca ajunge la 5 mil. euro, in timp ce rulajul mediu al pietei in aceasta luna se ridica la putin peste 1,5 mil. euro. "Cred ca in functie de rezultate este posibil sa vedem o usoara crestere a lichiditatii, dar piata va fi in continuare dominata de investitori romani care vor tranzactiona pe volume mici", a continuat Floroiu.

In sectorul energetic, doar titlurile Petrom (SNP) au inchis sedinta de ieri in urcare, cu un plus de doar 0,8%, in vreme ce societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), au inregistrat scaderi de 0,8% si respectiv 0,6%. Titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in stationare, la pretul de 0,0473 lei/actiune. "Bursa nu are cum sa se incadreze pe o evolutie ascendenta pe termen lung, pentru ca orice stire despre un indicator macroeconomic aduce sau scoate investitori din piata. In perioada urmatoare piata locala va reactiona exclusiv la aceste date", a incheiat directorul EFG.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia pietelor internationale dupa ce bursa americana redeschidea ieri pe crestere.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania, care in ultimele sedinte a marcat aprecieri in medie cu 5%.
  • Evolutia companiilor din sectorul farma, precum Biofarm sau Antibiotice, care inregistreaza cresteri.
  • Eurostat publica valoarea capitalizarii pietelor bursiere europene pentru luna iunie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO