Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Saptamana viitoare va fi din nou agitatie mare pe SIF-uri

Traderii: Saptamana viitoare va fi din nou agitatie mare pe SIF-uri
10.02.2010, 23:10 22

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus, in toncu pietele internationale, iar societatile financiare au reusit sarecupereze pierderea de aproape 5 procente din sedinta de marti.Indicele de profil BET-FI a urcat ieri cu 4,7 procente, pestenivelul de 28.600 de puncte, cea mai mare apreciere la categoriaSIF-urilor fiind inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3),care au urcat cu peste 9,3 procente.

"In ciuda avizului negativ dat de Comisia economica pentrumajorarea pragului si a panicii create ieri (marti n.a.) spresfarsitul sedintei, in piata au fost ordine de cumparare care ausustinut pretul. Astazi (ieri - n.a.) s-a simtit o presiune lacumparare pe SIF-uri si se pare ca nu s-a generalizat sentimentulde panica. De altfel cred ca si dintre cei care au marcat marti aureintrat in piata", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrulsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

RestulSIF-urilor au inregistrat cresteri peste media pietei, cuprinseintre 1,9% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si respectiv 4,6% peactiunile SIF Moldova (SIF2).

"De la inceputul anului SIF-urile au acaparat piata si cred capiata va evolua in acelasi ton si in perioada urmatoare, mai alesca saptamana urmatoare SIF-urile urmeaza sa intre in comisia debuget-finante. Va fi din nou agitatie mare pe societatilefinanciare", a adaugat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) aurevenit pe plus dupa o serie de sedinte in scadere, actiunile TLVinregistrand de altfel cea mai mare apreciere din sector, de 3,6%peste referinta.

"Problema pentru aprecierea de astazi (ieri - n.a.) este rulajulmic al pietei. Se pot trage unele semnale de alarma, dar cred catranzactiilor vor incepe sa creasca, pe fondul evolutiilor pozitivede pe extern", a continuat Muresian.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat laaproape 13 milioane de euro, dar peste jumatate din tranzactii s-audesfasurat pe piata de obligatiuni. Volumul de tranzactionare aajuns aproape la 98 de milioane de actiuni.

Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunile RompetrolRafinare (RRC), cu un volum de peste 60 de milioane de actiuni.

Titlurile companiei petroliere au urcat cu aproape 1%, la pretulde 0,0734 lei/actiune.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,8% peste cotatia demarti, la pretul de 0,269 lei/actiune.

Cea mai mare apreciere dintre titlurile energetice auinregistrat-o insa actiunile Transelectrica (TEL), care au urcat cuaproape 2%, la pretul de 15,5 lei/actiune.

"Se observa ca piata incepe sa se recoreleze cu principalelepiete externe. Cel mai probabil societatile financiare vor evoluain continuare diferit fata de restul pietei", a incheiatMuresian.

Principalele piete europene inregistrau spre inchidere aprecierimai pronuntate, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urcand cu peste1,4% fata de cotatia de marti.

Piata americana, redata de indicele Dow Jones, deschidea inscadere, cu o corectie de 0,4 procente.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenitputernic dupa corectia din sedinta de marti, crescand presiunea lacumparare in sedinta de ieri.
  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce companiaa publicat ieri rezultatele financiare pe 2009.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care dupaaproape o luna de depreciere au revenit puternic, cu o crestere depeste 3,5%.
  • Evolutia companiilor Altur (ALT), Electroputere (EPT) siTeraplast (TRP), dupa ce societatile urmeaza sa publice rezultatelefinanciare pentru anul trecut.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), pefondul revenirii consumului de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO