Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Scaderile sunt sanatoase, se marcheaza profituri

Brokerii: Scaderile sunt sanatoase, se marcheaza profituri
12.08.2009, 17:36 14

Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere usoara la nivelul indicelui BET, de aproape 1%, marcand astfel a doua zi de corectii consecutive. Cele mai afectate au fost companiile din sectorul energetic, grupate sub indicele BET-NG, care a coborat cu 1,4% fata de referinta, in timp ce societatile financiare, grupate sub indicatorul BET-FI, au coborat cu doar 0,2% fata de referinta, la nivelul de 20.900 de puncte.

Brokerii apreciaza ca piata locala inregistreaza corectii normale dupa ultima perioada de cresteri agresive si ca rezista presiunii date de speculatori care forteaza piata, pe fondul marcarii de profit. In cazul in care pietele internationale continua corectiile, bursa locala ar putea inregistra o accenturare a scaderilor, iar optimismul investitorilor s-ar putea transforma intr-un pesimism importat.

"In urma corectiilor din ultimele zile, trendul ascendent consemnat de piata locala nu a fost afectat. Sunt scaderi normale si sanatoase pentru piata locala in incercarea de a se stabiliza si a gasi un echilibru la nivelurile atinse. Este greu de apreciat un interval in care piata ar putea scadea, dar nu cred sa depaseasca o corectie de 10%", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Securities.

In sectorul energetic, titlurile societatilor de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat printre cele mai mari scaderi din piata, de 4,1% si respectiv 1,4%, in vreme ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 1%. Titlurile Petrom (SNP) au scazut cu peste 2,6% fata de referinta, atingand pretul de 0,259 lei/actiune.

"Piata a avut forta sa reziste astazi (ieri n.a.), dar in perioada urmatoare, daca corectiile se accentueaza, cred ca va creste presiunea la vanzare din partea speculatorilor, pe fondul marcarii de profit. Este posibil sa vedem acest scenariu daca pietele internationale continua sa inregistreze pierderi", a adaugat Avram.

Titlurile Broker (BRK) au revenit ieri pe scadere, dupa o serie de cresteri spectaculoase, inregistrand o corectie de aproape 1% fata de referinta, coborand la pretul de 0,235 lei/actiune.

Titlurile Compa (CMP) si Flamingo (FLA), au pierdut 3% si respectiv 3,3%, cea mai mare scadere din piata fiind inregistrata de actiunile Erste Bank (EBS), care au pierdut 5,7% fata de referinta, coborand la pretul de 108 lei/titlu.

"Este prematur ca investitorii sa astepte o confirmare din partea economiei. Nu cred ca trimestrul trei va aduce ceva spectaculos la nivelul economiei, aprecierea bursei venind tot pe fondul asteptarilor. Exista insa riscul sa vedem ca optimismul acesta sa se transforme intr-un pesimism accentuat, alimentat de scaderea pietelor externe", a continuat Avram.

Pe plan extren, principalele piete europene au continuat trendul ascendent din ultima perioada, cele mai mari aprecieri fiind inregistrate de indicele britanic FTSE si cel german, DAX, de 0,8% fiecare.

 

De urmarit azi:

  • Evolutia titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), dupa publicarea rezultatelor financiare.
  • Evolutia actiunilor combinatului chimic Oltchim (OLT), dupa publicarea rezultatelor la sase luni.
  • Evolutia titlurilor producatorului de piese auto Altur (ALT), dupa ce compania publica rezultatele semestriale.
  • Evolutia actiunilor Broker (BRK), care au revenit pe scadere dupa o serie de aprecieri puternice.
  • Evolutia actiunilor societatilor financiare, care continua sa scada spre pragul suport de 20.000 de puncte.
  • Statistica publica date estimative cu privire la evolutia PIB in trimestrul al doilea pentru acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO