Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se asteapta la o consolidare, cel putin pana in septembrie

Brokerii se asteapta la o consolidare, cel putin pana in septembrie
25.08.2009, 17:52 13

Bursa locala a inregistrat ieri o sedinta extrem de volatila, si dupa ce a deschis in scadere cu pana la 3%, a revenit pe final si a inchis cu o apreciere pe indicele BET de peste 1% fata de referinta. Societatile financiare au inchis in crestere cu 0,9%, in timp ce companiile petroliere au pierdut la nivelul indicelui BET-NG 0,1% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca scaderea variatiilor zilnice, precum si reducerea volumelor de tranzactionare sunt semne de consolidare a pietei, care evolueaza din nou in apropierea nivelurilor maxime atinse la inceputul acestei luni, de peste 23.000 de puncte pe indicele BET-FI si respectiv 4.500 de puncte pe indicele BET. Piata locala ar putea evolua astfel cel putin pana in septembrie, cand sunt asteptati sa intre in piata investitorii mari institutionali, pe fondul revenirii pietelor internatioanle.

"Ne asteptam la o consolidare. Preturile evolueaza in prezent in jurul maximelor atinse la inceputul acestei luni. De altfel diminuarea variatiilor zilnice, precum si scaderea volumelor de tranzactionare sunt semnale de consolidare a pietei. Bursa evolueaza in acest sens de cateva sedinte si cred ca va evolua asa cel putin pana in septembrie, cand sunt asteptati in piata investitorii mari, institutionali", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,6% fata de referinta, marcand de altfel cea mai mare apreciere dintre societatile bancare.

Titlurile BRD au avansat cu 1,6% fata de referinta, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au pierdut aproape 1% fata de referinta.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 2% fata de referinta, atingand nivelul de 1,06 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Moldova (SIF2) - 1%, SIF Oltenia (SIF5), - 0,9% si SIF Transilvania (SIF3) - 0,8%.

"Societatile financiare o sa-si pastreze volatilitatea ridicata si in continuare, ramanand cu precadere tinta favorita a speculatorilor. De asemenea o sa vedem in continuare ordine mari pe aceste titluri", a continuat Moldovan.

In sectorul energetic, doar titlurile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inchis sedinta in urcare cu 1,1% si respectiv 1,4% fata de referinta. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TGN) au coborat cu 1,4% si respectiv 1,2%.

Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la putin peste 6,6 mil. euro (27,8 mil. lei), pe un volum de tranzactionare care a depasit nivelul de 58,7 milioane de actiuni.

"Nu se pune problema ca investitorii straini si cei institutionali sa nu revina si pe piata locala, in conditiile in care pietele externe trec printr-un moment extrem de favorabil, ba mai mult primesc si confirmari din partea economiilor. Lichiditatea va creste oricum din septembrie, odata cu revenirea in piata si a investitorilor locali", a adaugat Moldovan.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua aprecierea inceputa in urma cu o saptamana.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se aproprie inca o data de nivelul maxim atins la inceputul lunii.
  • Evolutia titlurilor Casa de Bucovina (BCM), dupa ce in sedinta de ieri au atins variatia maxima de plus 15%.
  • Reactia pietelor bursiere europene, dupa ce piata americana deschidea pe plus sedinta de ieri, indicele S&P 500 urca la 1.050 de puncte. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO