Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Se pare ca am depasit minimele la Bursa, dar nu excludem corectii viitoare

Brokerii: Se pare ca am depasit minimele, dar nu excludem corectii viitoare
06.04.2009, 18:49 15

Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri una dintre cele mai volatile sedinte de la inceputul anului, in special pe indicele BET-FI, care a atins o variatie intra-day chiar de 10%.

La jumatatea sedintei indicele a coborat la 3%, insa a inchis cu un avans de aproape 7% fata de referinta, atingand nivelul de 13.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca in continuare entuziasmul investitorilor duce la astfel de aprecieri considerabile, dar atrag atentia ca nu sunt excluse corectii viitoare, ceva mai semnificative, care insa nu vor cobori piata sub nivelul minimelor din luna februarie.
"In piata s-au format doua categorii de investitori, cei care cred ca am depasit minimele din februarie si isi asuma riscul ca piata sa scada sub acest nivel si cei care avertizeaza ca sunt posibile scaderi pronuntate, care sa duca piata chiar si sub nivelurile din februarie. Ramane de vazut cine are dreptate, insa deocamdata sunt predominanti in piata investitorii optimisti, care de altfel si urca piata cu asemenea aprecieri", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Cel mai mare avans la categoria societatilor financiare au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 10% peste referinta, urmate de actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 9,4% si SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 6,1%.
"In momentul de fata sunt semnale care conduc spre ideea unei asezari a pietei, insa nu exclud posibile corectii, de mica amplitudine insa", a adaugat Panait.
De aceeasi parere este si Razvan Pasol, directorul executiv al firmei de brokeraj Intercapital Invest, care apreciaza ca in piata exista semnale ca minimele din luna februarie ar fi fost minimele absolute pentru piata locala in acest an si ca urmeaza o perioada extrem de volatila a pietei.
La nivelul indicelui BET al celor mai lichide 10 companii din piata aprecierea din sedinta de ieri a fost de 1,6%, cresterea fiind afectata de declinul titlurilor Petrom (SNP) si de titlurile BRD. Actiunile societatii bancare au inchis in stationare sedinta de ieri, la nivelul de 6,65 lei/actiune, valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD depasind insa 12,3 mil. lei.
Titlurile companiei petroliere au coborat cu 0,6% fata de referinta, la 0,163 lei/actiune, cea mai mare scadere din sectorul energetic fiind inregistrata insa de actiunile Transelectrica (TEL), care au pierdut aproape 2% fata de referinta.
Indicele de profil BET-NG a urcat in sedinta de ieri cu doar 0,9%, pe fondul evolutiilor pozitive ale companiilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN), care au inregistrat aprecieri de 1,6% fiecare.
Si o analiza a Erste Bank releva aceeasi idee, ca piata de capital din Romania a atins pragul minim, iar in continuare va inregistra evolutii extrem de volatile.
"Suntem convinsi ca piete de capital se vor stabiliza cel putin in trimestrul II. Totusi, nivelurile scazute de la inceputul lunii martie ar putea fi testate din nou. In general, se impune in continuare o atitudine precauta", a declarat Fritza Mostbock, directorul de cercetare al Erste Group, potrivit raportului bancii austriece.
Contrar evolutiei de la Bucuresti, principalele piete europene inregistrau spre inchidere corectii de pana la 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO