Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se pregatesc pentru perioada verii, sperand ca vor putea castiga ceva bani in aceasta perioada de vacanta

Brokerii se pregatesc pentru perioada verii, sperand ca vor putea castiga ceva bani in aceasta perioada de vacanta
11.06.2009, 00:00 25

Brokerii spun ca investitorii nu ar trebui sa se conformeze dictonului "vinde in mai si pleaca in vacanta (sell in May and go away)", expresie imprumutata de pe pietele externe, considerand ca vara ar putea aduce aprecieri portofoliilor de actiuni, iar lichiditatea mai scazuta din aceasta perioada nu este in masura sa influenteze semnificativ evolutia actiunilor din piata.

De altfel, cu exceptia anilor de criza 2000 si 2008, Bursa a inregistrat numai rezultate pozitive pe timpul verii.
In perioada 30 mai - 31 august din 2000, de dupa perioada boomului internet, indicele BET-C a inregistrat o corectie de 4,8%, iar anul trecut, an cand a inceput criza internationala si Bursa a cazut cu 70%, pe perioada de vara indicele general al pietei s-a depreciat cu 26,3%. In ceilalti sapte ani insa, din 2001 si pana in 2007, Bursa a inregistrat numai cresteri pe timpul verii, care s-au ridicat in medie la 11,3%.
Bursa a inceput vara anului 2009 cu dreptul, de la finele lunii mai indicele BET-C apreciindu-se cu circa 8%.
"Nu sunt fan al statisticilor si nici al miturilor ca vara este cea mai slaba perioada din an sau ca in ianuarie Bursa creste. Imi este greu sa cred ca vara administratorii de fonduri pleaca toti in vacanta, cu atat mai putin cei ai catorva zeci de mii de fonduri de pe pietele externe. Nu cred ca investitorii trebuie sa ocoleasca perioada aceasta doar pentru ca este vara", spune Razvan Pasol, presedintele societatiii de brokeraj Intercapital Invest.
El atrage atentia asupra faptului ca investitorii ar trebui sa continue sa fie precauti si sa urmareasca piata cand aceasta va da semne de slabiciune.
"Ce as face eu este cand piata arata ca merge in sus sa merg cu ea, dar as fi foarte precaut pentru ca cine crede ca aceasta perioada de criza s-a incheiat se insala. O corectie in aceste trei luni de zile dupa cresterile importante din ultima perioada nu este exclusa, dar orice scenariu este posibil", a continuat Pasol.
Brokerii explica evolutia pozitiva a Bursei pe timpul verii din majoritatea anilor prin faptul ca absenta investitorilor din piata face ca investitorii care vor sa cumpere actiuni in aceasta perioada trebuie sa forteze preturile.
"Pe perioadele de vara investitorii nu mai sunt concentrati asupra problemelor de pe piata de capital si din aceasta cauza lichiditatea este de obicei una scazuta. In aceste conditii se manifesta alt fenomen, astfel ca daca cineva doreste sa acumuleze actiuni din piata din cauza lichiditatii reduse trebuie sa impinga putin preturile. Cred ca perioada de vara va fi una pozitiva pentru Bursa, dar nu ma astept la aprecieri semnificative pe indici. Va depinde foarte mult si de ce informatii vor aparea in piata", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
Brokerii mai spun ca evolutia pietelor externe continua sa fie principalul factor de influenta asupra Bursei, iar lichiditatea este doar un factor marginal al acesteia.
"Lichiditatea slaba pe timpul verii este un factor de influenta asupra evolutiei Bursei, dar nu unul determinant. De exemplu daca sa spunem ipotetic ca piata americana ar inregistra cresteri in continuare, mi-e greu sa cred ca Bursa ar inregistra corectii doar pentru ca lichiditatea este mai slaba", considera Razvan Pasol.
Anul 2009 a inceput cum nu se putea mai prost pentru Bursa, in primele doua luni indicele BET-C coborand cu 38,5%.
De la acel moment insa, Bursa a crescut puternic, recuperand intreaga scadere si reusind sa treaca pe plus de la inceputul anului cu un avans de peste 10%.
Fata de minimele de la inceputul lunii martie, indicele BET-C s-a apreciat cu circa 80% intr-o perioada de numai trei luni de zile.
Majoritatea brokerilor considera ca perioada agitata din an nu s-a incheiat si ca in vara vom asista la o volatilitate mare a cotatiilor, in ciuda lipsei de interes a investitorilor pentru piata din aceasta perioada.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO