Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: SIF-urile n-au niciun motiv sa scada in urmatoarea perioada

Brokerii: SIF-urile n-au niciun motiv sa scada in urmatoarea perioada
20.01.2010, 23:05 18

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cel mai mare avansfiind inregistrat de titlurile societatilor financiare, grupate subindicele BET-FI, care au urcat cu 1,9% fata de referinta. Restulindicatorilor au inregistrat aprecieri mai usoare, de putin peste0,6%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, aurcat cu doar 0,3%. La nivel consolidat piata a inchis in scadere,indicele consolidat BET-C coborand cu 0,2%.

Rulajul pietei s-a situat si de aceasta data peste mediaperioadei, urcand la peste 6,5 mil. euro, cele mai tranzactionateactiuni din sedinta de ieri fiind titlurile Biofarm (BIO), care auurcat cu aproape 2% fata de cotatia de marti.

"Sunt emitenti care au inca potential de crestere, cum suntSIF-urile de exemplu. Nu cred ca au niciun motiv sa scada inurmatoarea perioada, mai ales ca a venit si stirea cutranzactionarea Fondului Proprietatea la Viena, unde se stie caSIF-urile detin participatii, si mai urmeaza si discutiilereferitoare la prag. De asemenea, companiile energetice aupotential de crestere pe baza contractelor incheiate in aceastaperioada. Cred ca bancile isi vor mai reduce din potential, pefondul rezultatelor financiare anuale", a declarat Radu Iloiu,broker in cadrul societatii de intermediere ActiveInternational.

La categoria societatilor financiare, prima pozitie in topultranzactiilor a fost ocupata de titlurile SIF Transilvania (SIF3),cu un volum de tranzactionare de peste 3 milioane de actiuni. Deasemenea, titlurile SIF3 au inregistrat si cea mai mare cresteredin sedinta de ieri la aceasta categorie, de aproape 2,6%. In topcresteri au urmat aprecierile SIF Moldova (SIF2), cu 2,3% si SIFMuntenia (SIF4), cu 1,9% peste referinta.

Titlurile BRD au continuat corectia inceputa luni, ieriactiunile bancare coborand cu 0,7%, pana la pretul de 14,3lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reusit sainchida pe plus, cu un avans de 0,5% fata de referinta.

In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au inregistrat ceamai mare corectie, de peste 1%, in timp ce actiunile RompetrolRafinare (RRC) au avansat cu 0,5% fata de cotatia de marti.Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) auinregistrat cresteri mai sustinute, de 4,5%, cea mai mare dinsector, si respectiv 1,5%.

"Se simte o saturatie a cresterilor in piata, fapt care se simtesi in reducerea ritmurilor de crestere, precum si in reducereaordinelor de cumparare in piata. Lumea incepe sa se pregateascapentru corectii in piata, cel mai probabil de saptamana viitoare.In plus, am reticente in ceea ce priveste rezultatele anuale alecompaniilor care urmeaza sa fie anuntate de luna viitoare", aadaugat Iloiu.

Cea mai mare scadere din sedinta de ieri au inregistrat-otitlurile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti(PPL), care au revenit la tranzactionare dupa o pauza de 15 luni.Actiunile societatii au pierdut aproximativ 50% din valoare inprima zi de tranzactionare, atingand cotatia de 1,69 lei/titlu.

Principalele piete europene inregistrau ieri scadericonsiderabile, de peste 1,2%, in vreme ce piata americana deschideain scadere cu aproape 1,5% fata de cotatia de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO