Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera la intrarea strainilor pe Bursa din septembrie

Brokerii spera la intrarea strainilor pe Bursa din septembrie
15.07.2009, 20:25 20

Bursa a inchis sedinta de ieri in urcare, in ton cu evolutia pietelor internationale, insa lichiditatea pietei principale de actiuni s-a pastrat si de aceasta data redusa, la 1,4 mil. euro, rulajul pietei fiind sustinut insa de tranzactiile cu obligatiuni, care s-au ridicat la aproape 2 mil. euro. Toti indicii au inregistrat aprecieri de peste 2%, cea mai mare crestere fiind insa consemnata de indicatorul BET, care a avansat cu 2,3% fata de referinta, urmat indeaproape de indicele sectorului energetic BET-NG, care a urcat cu 2,2%.
Brokerii sunt de parere ca interesul investitorilor locali pentru piata de capital va reveni cel mai probabil din toamna, o data cu intrarea la cumparare a fondurilor straine de investitii. Pana atunci se pare ca investitorii incep sa se reorienteze catre depozitele bancare, obligatiuni si titluri de stat si ca este nevoie de o mai buna promovare a investitiilor bursiere.
"Interesul in aceasta perioada este extrem de scazut pentru investitori. Acest lucru este normal pe perioada ve-rii, insa cu tranzactii de doar un milion de euro pe zi este prea de tot. Nu este o scu-za faptul ca suntem in luni de vara si ar trebui o mai buna promovare a investitiilor pe bursa in aceasta perioada, altfel riscam sa-i pierdem pe investitori care au inceput sa se indrepte fie catre depozitele bancare, fie catre obligatiuni si titluri de stat", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 2,7% fata de referinta, marcand cel mai mare avans la aceasta categorie. Restul SIF-urilor au inregistrat avansuri medii de 2%, indicele de profil, BET-FI, consemnand o urcare de 2% fata de referinta. Cresteri similare au fost consemnate si de titlurile societatilor ban-care, Banca Transilvania (TLV) si BRD, care au urcat cu 2,8% si respectiv 1,2%.
Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 4,2% fata de referinta, la pretul de 81,3 lei/actiune.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere de aproape 5,3%, in timp ce alte companii energetice, precum Rompetrol Rafinare (RRC), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au consemnat avansuri de maxim 1% fata de referinta.
"Intermediarii stau in prezent in umbra bancilor, investitorii preferand sa-si bage banii in depozite decat sa-i bage pe bursa. Aceasta tendinta este amplificata si de incertitudinea din economie, care ii face pe investitori sa stea in expectativa. Refuz insa sa cred ca nu mai sunt investitori interesati de bursa si ma astept ca situatia sa se schimbe incepand din septembrie. Niciun intermediar nu-si permite sa astepte la nesfarsit, sper astfel ca vom vedea o lichiditate mai mare din toamna, odata cu intrarea fondurilor straine", a adaugat Moldovan.
Alte aprecieri importante s-au inregistrat in sectorul constructiilor, titlurile Condmag (COMI) si Armatura (ARM) urcand cu 6,6% si respectiv 7,7% fata de referinta.

de urmarit azi

  • Evolutia titlurilor Biofarm, unde SIF Banat-Crisana isi consolideaza pachetul de actiuni in cadrul societatii.
  • Evolutia companiilor din sectorul industrial, dupa ce indicele productiei din SUA a scazut cu 0,4% in iunie, sub asteptari.
  • Evolutia titlurilor STK Financial dupa publicarea raportului pe luna iunie, unde activul net unitar a crescut cu 5,16% fata de valoarea la final de an.
  • Piata de obligatiuni, unde in ultima perioada se tranzactioneaza preponderent titluri de stat si obligatiuni bancare.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO