Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că dezinteresul investitorilor a atins cote alarmante

Autor: Stefan Musgociu

28.11.2010, 23:48 14

Bursa a scăzut în şedinţa de vineri cu 0,71% şi cu 1,94% înultima săptămână, într-o piaţă în care puţini investitori au intratla tranzacţionare atât ca urmare a neîncrederii în evoluţiaeconomiei din România, cât şi a temerilor privind datoriilesuverane ale statelor din zona euro.

Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa de vineri la preţuriîn scădere uşoară, pe fondul unor tranzacţii cu volume reduse.Presiunea la vânzare a dus în jos în medie cu 1% cotaţiiletitlurilor SIF, însă după primele 20 de minute în piaţă au fostintroduse mai multe ordine de cumpărare pentru aceste titluri,pentru volume puţin mai mari decât în şedinţele anterioare, astfelcă acţiunile SIF au trecut pe creştere.

Ritmul ascendent a fost accelerat, astfel că în jurul orei 10:40indicele BET-FI a atins punctul maxim de creştere, plasându-se cu2,3% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare. Ulterior,cotaţiile s-au întors spre ultimele niveluri de joi. Astfel, laînchiderea şedinţei, indicele BET-FI avansa cu 0,67%.

Spre deosebire de acţiunile SIF-urilor, restul acţiunilor dinpiaţă au fost transferate la preţuri uşor sub cotaţiile de lasfârşitul sesiunii anterioare.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,9% sub referinţă.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 17,3 mil. lei(4 mil. euro), sumă de două ori mai mare decât rulajul din sesiuneaanterioară. Rulajul pieţei a fost susţinut în proporţie de 29% dedouă tranzacţii speciale cu 4,92% din acţiunile societăţiiRomcarbon Buzău (ROCE) şi respectiv cu 0,88% din titlurileAntibiotice Iaşi (ATB), în valoare cumulată de aproape 5 mil.lei.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities, Adrian Tod, este de părere că piaţa va continua să fiemarcată de apatie până la listarea Fondului Proprietatea, care arputea atrage atenţia şi i-ar determina pe investitorii străini săintre la cumpărare.

"Nu prea văd ce ar putea mişca piaţa în sus în acest an. Poatedoar unele cosmetizări de potofolii ale fondurilor pentru final dean, însă alţi factori nu prea sunt. Dacă pieţele externe se vormişca în jos, probabil că la noi mişcările vor fi mai ample, cutoate că deja dezinteresul investitorilor a atins nişte cotealarmante. Investitorii străini nu au niciun motiv să intre lacumpărare, iar cei care au avut de vândut au cam făcut-o. Acum înpiaţă mai sunt unii speculatori mărunţi, care se joacă între ei saucu firmele de brokeraj un fel de «na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie».Probabil că listarea Fondului Proprietatea ar mai putea mişca puţinlucrurile, în sensul că pentru o perioadă de timp va creştelichiditatea", a afirmat Tod.

Pe plan extern, temerile investitorilor privind posibilitateaextinderii problemelor datoriilor suverane către Portugalia şiSpania, astfel că acestea ar urma să solicite sprijin financiar dela UE şi FMI, au continuat să influenţeze negativ pieţele.Investitorii se tem că Portugalia va fi următorul stat, dupăIrlanda, care va apela la ajutorul UE şi FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO