Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că frica, panica şi vânzările forţate duc bursa în jos

Brokerii spun că frica, panica şi vânzările forţate duc bursa în jos

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

05.10.2011, 00:04 503

Brokerii spun că frica, panica şi vânzările forţate duc bursa în jos

Bursa de la Bucureşti a coborât şi marţi, cu 1,3%, şi a atins astfel cel mai redus nivel din ultimii doi ani, într-o piaţă în care investitorii au continuat să reacţioneze negativ sub presiunea scăderilor de pe bursele internaţionale. Un nivel mai redus al indicelui general BET-C a fost înregistrat la 5 octombrie 2009.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piaţa este cu 17,6% mai jos.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au des­­chis ziua de marţi la preţuri sub co­ta­ţiile de luni. Ca şi în precedenta şedinţă co­relarea cu pieţele externe a fost mai vi­­zibilă în cazul acţiunilor celor cinci SIF-uri, care la puţin timp după ora 11:00 înregistrau scăderi cuprinse între 5% şi 8%. "Frica, panica şi vânzările forţate ca urmare a retragerilor din fon­duri au împins acţiunile SIF-urilor către minimele din august şi cred că există şanse mari să înregistrăm noi minime dacă situaţia nu se va calma, în special pe pieţele vest-europene. Totuşi, în perioada imediat următoare am putea asista la o decorelare de extern de scurtă durată în situaţia unor veşti pozitive legate de finalizarea vânzării pachetelor de acţiuni BCR deţinute de SIF-uri către Erste", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,15%.

"Traversăm zile care oferă oportunităţi de cumpărare, însă cred că cei mai mulţi investitori încă sunt reticenţi. Într-un fel este normală această precauţie, pentru că astfel de oportunităţi de cumpărare apar când pieţele sunt marcate de frică, panică, teamă şi apetit zero la risc", a mai spus Avram.

Ultimele operaţiuni de marţi cu acţiunile Fondului Proprietatea erau realizate la 0,4253 lei, preţ cu 1,35% sub nivelul de luni.

Acţiunile Fondului au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,1 milioane lei. Acţiunile Băncii Carpatica au încheiat ziua în creştere accelerată, cu 14,89%, la 0,054 lei, însă pe un rulaj de doar 76.000 de lei. Pe de altă parte, acţiunile Oltchim (OLT) au consemnat cea mai severă corecţie din piaţă, de 15%.

Titlurile Rompetrol Rafinare au înregistrat şi ele o scădere severă, de 10,61%, şi au coborât la 0,0413 lei, pe un rulaj de 85.000 de lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 3,4%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 3,8%. Cel mai vizibil declin era consemnat de piaţa din Rusia, care cobora cu 5,5%. Scăderile burselor au continuat să fie determinate de temerile investitorilor cu privire la intrarea Greciei în incapacitate de plată, eveniment care ar putea declanşa o criză bancară în Europa.

Miniştrii finanţelor din zona euro au convenit într-o reuniune la Luxem­burg că Grecia poate aştepta până la mijlocul lunii noiembrie cea de-a şasea tranşă, de 8 miliarde euro, din împrumutul extern convenit în luna mai a anului trecut cu UE şi FMI. Totodată, Jean-Cladue Juncker, preşedintele Eurogroup, a declarat că miniştrii reeva­luează mărimea contribuţiei sectorului privat la cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, care a fost stabilită în iulie la 21%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO