Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun ca inca nu exista semnale privind revenirea Bursei

Brokerii spun ca inca nu exista semnale privind revenirea Bursei
18.05.2010, 23:09 29

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe crestere dupascaderile semnificative din zilele precedente. Principalul indice,BET, a urcat cu 3%, in timp ce indicele general, BET-C, s-aapreciat cu 1,9%. SIF-urile au inchis sedinta cu o crestere medieconsistenta, de 3,7%. Pe parcursul sedintei insa, SIF-urileconsemnau la un moment dat scaderi de aproape 5%.

In ultima luna si jumatate SIF-urile au pierdut in medie 30% dinvaloare, respectiv tot avansul consemnat de la inceputul acestuian, corectii care i-au luat prin surprindere si pe cei maipesimisti brokeri. "Cred ca la inceputul sedintei vanzatorii auretrait sentimentul scaderilor din ultimele zile, cand existautemeri legate de ce se intampla afara si ca urmare cumparatoriisi-au retras ordinele din piata. Ulterior, pe fondul revenirii maiputernice a cotatiilor externe, si cumparatorii au avut curaj saintre si au atacat ordinele din piata", spune Marcel Murgoci,directorul de tranzactionare al societatii de brokerajEstInvest.

Ieris-au transferat pe Bursa aproape 13 mil. titluri SIF Oltenia (SIF5)prin intermediul a peste 1.500 de tranzactii, acestea inchizand peplus cu 2,1%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF5 s-a ridicat la18 mil. lei (4,3 mil. euro) si a reprezentat circa o treime dinrulajul intregii piete, de 12,1 mil. euro.

Cel mai mare avans in randul SIF-urilor l-au consemnat titlurileSIF Moldova, respectiv de 4,8%, urmate de actiunile SIFBanat-Crisana (SIF1), care s-au apreciat cu 4,5%. Titlurile SIFTransilvania au urcat cu 4,2%, iar cele ale SIF Muntenia au plusatcu 3,6%.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au cunoscut ieri una dintre cele maimari aprecieri din piata, cu un avans de 6,9%, pe un rulaj de peste1 mil. lei.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI) au saritcu peste 5% fiecare. Cotatia titlurilor Turbomecanica Bucuresti(TBM) s-a majorat cu 9,8% fata de nivelul de inchidere de ieri.

Pe piata RASDAQ, actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) aucunoscut un avans de 11,8%, dupa corectiile importante din ultimelezile, iar cele ale Armax Gaz Medias (ARAX) au crescut cu 7,8%.

Titlurile Petrom au fost printre putinele din piata care auinchis pe minus, cu 0,7%, corectii minore inregistrandu-se si petitlurile Azomures Targu-Mures (AZO) si Alro Slatina (ALR).

Brokerii spun ca piata nu a dat inca semnale clare de redresaredupa scaderile din ultima perioada, de la aparitia primelorcorectii mai importante Bursa urcand intr-o singura zi si cu 10%,avans pe care l-a pierdut mai apoi.

"Temeri cu privire la caderea pietei exista in continuare si nusunt inca semnale de intoarcere de trend. Totusi este posibil capiata sa-si revina. Astazi (ieri - n.r.) pe unii emitenti era odezechilibrare totala a cererii si ofertei. Cum se formau catevaordine mai consistente la cumparare, cum piata era daramata devanzatori. Cativa investitori de portofoliu si-au creat opinia capiata va scadea si au impus presiune asupra pietei", a explicatMurgoci.

Principalele burse externe s-au mentinut toata sedinta pe plus,spre final cresterile pe indicii europeni depasind 1%, in timp cebursa americana a deschis cu un avans modest, de pana la 1%

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenitputernic pe finalul sedintei de ieri, cu 3,7%, dupa scaderi amplein sedintele anterioare.
  • Evolutia titlurilor Boromir Prod Buzau (SPCU), care si-apublicat rezultatele dupa primele trei luni ale acestui an.
  • Evolutia actiunilor Alro Slatina (ALR), care urmeaza sa-sipublice astazi rezultatele pe primul trimestru din 2010.
  • Evolutia actiunilor Armax Gaz Medias (ARAX), dupa publicarearezultatelor trimestriale la Bursa.
  • Evolutia titlurilor Constructii Bihor Oradea (COBJ), in urmapublicarii rezultatelor pe primele trei luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO