Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că investitorii tranzacţionează doar pentru a-şi aranja portofoliile înainte de finalul de an

Brokerii spun că investitorii tranzacţionează doar pentru a-şi aranja portofoliile înainte de finalul de an

Brokerii spun că investitorii tranzacţionează doar pentru a-şi aranja portofoliile înainte de finalul de an

Autor: Stefan Musgociu

15.12.2011, 00:06 513

Indicele BET, al celor mai lichi­de zece acţiuni, a scăzut cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,56% sub ni­velul de marţi. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,12%. Indicele extins al Bursei BET-XT a coborât cu 0,72%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de 15,3 milioane de lei (3,5 mil. euro), sumă cu 23% peste rulajul şedinţei precedente, de 12,4 milioane de lei (2,8 mil. euro). "Volumele înre­gis­trate în ultima perioadă de­mon­strează că nesiguranţa şi incertitudinea duc la îndepărtarea investitorilor din piaţă. Bursele externe au continuat să tranzacţioneze doar «ştirea», fiind destul de evident că nimeni nu doreşte să rişte luarea unei poziţii pe termen lung. Investitorii aşteptau de la ultimul summit al UE o hotărâre care să influenţeze bursele pe termen scurt şi să aibă efecte cât mai repede posibil. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, după o perioadă de uşoară consolidare, au continuat vânzările", a declarat Bogdan Niculae, trader la De­partamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

El a menţionat că un motiv pentru apatia investitorilor este reprezentat şi de amânările repetate ale dezbaterilor din Camera Deputaţilor ale proiectului de lege privind creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni.

"Rulajele vor rămâne reduse pe măsură ce investitorii mici şi mijlocii vor intra în vacanţă după ce eventual şi-au ajustat şi ei portofoliile pentru sfârşitul de an. Jucătorii mari cu siguranţă vor trece printr-o sesiune de window-dressing (strategie prin care la final de an fondurile de investiţii vând acţiuni pe care au înregistrat pierderi şi cumpără alte acţiuni la preţuri mai ridicate, pentru ca randamentul să fie mai mare chiar pe final de an - n.red.)", a afirmat traderul.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Titlurile Fondului Proprietatea şi BRD s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,4 mil. lei şi respectiv 3,8 mil. lei. Cele două acţiuni au asigurat 74% din rulajul pieţei. Acţiunile FP au scăzut cu 0,48%, la 0,418 lei, şi s-au apropiat de preţul minim înregistrat de la listarea la BVB. Cea mai redusă cotaţie a fost atinsă pe 28 noiembrie, când titlurile au fost cotate la 0,4151 lei.

Cu acţiunile BRD a fost realizat şi un deal, de un milion de lei, la preţul de 10,88 lei, cu 0,74% peste nivelul de marţi. Pe piaţa principală, cotaţia titlurilor BRD a scăzut cu 0,46%, la 10,75 lei. Titlurile Erste (EBS) au consemnat una dintre cele mai vizibile corecţii din piaţă, de 4,67%, influenţate de scăderea de 2,53% înregistrată pe bursa de la Viena. Investitorii au fost mai activi pe piaţa derivatelor, unde tranzacţiile au însumat 4,8 mil. lei, valoare cu 41% peste rulajul de marţi, de 3,4 mil. lei. Transferurile cu produse structurate au fost de 3,7 mil. lei şi con­tracte futures de 1,1 mil. lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF-urilor, în condiţiile în care proiectul de lege privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% este din nou pe ordinea de zi a şedinţei din Camera Deputaţilor.

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care au atins în ultimele zile noi minime. Horaţiu Cercel, principalul acţionar, i-a vândut recent tatălui său pachetul majoritar de 57% din acţiuni.

  • Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care acţionarii operatorului bursier îşi pun la punct strategia pentru adunarea generală a acţionarilor din ianuarie.

  • Acţiunile FP care au intrat din nou pe un trend descendent şi se apropie de minimul de la listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO