Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun ca scaderea Bursei este atenuata de intrarile la cumparare. Cum comentati?

Brokerii spun ca scaderea Bursei este atenuata de intrarile la cumparare
01.09.2009, 18:55 21

Bursa locala a continuat sa scada si in sedinta de ieri, inregistrand corectii de mica amploare, cea mai mare scadere fiind consemnata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a pierdut aproape 1.7% fata de referinta. Indicele BET a coborat cu 1,5%, in vreme ce companiile energetice au inregistrat o scadere de 0,4% pe indicele de profil, BET-NG.

Traderii sunt de parere ca scaderea de pe piata locala este inca sustinuta de intrarile la cumparare a unor investitori care isi pastreaza entuziasmul care asteapta o revenire pe plus a pietei. Cu toate acestea, in cazul in care pietele externe continua corectia, pe piata locala scaderile s-ar putea accenta, iar in cazul in care se depaseste pragurile suport pe principalii indici, s-ar putea instala panica, fapt care ar accelera scaderile.

"Inca exista entuziasm pe piata si sunt investitori care sustin corectiile de pe piata locala prin intrarea la cumparare in ciuda riscului de a inregistra o pierdere de inceput. Majoritatea se asteapta ca piata sa revenia in cateva sedinte pe plus. In cazul in care corectiile continua, nu cred ca vom mai vedea investitori care se decid sa intre in piata, mai ales daca nici pietele externe nu se opresc din scadere", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare, de 2,5%, urmate in top de scaderile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3), de 1,8% si respectiv 1,6% fata de referinta.

Actiunile BRD au marcat ieri una dintre cele mai mari corectii din piata, de 4%, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu doar 0,6% fata de referinta. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 1,6%, coborand la pretul de 122,8 lei/titlu.

Tot in sectorul financiar, actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK) au inregistrat o corectie de aproape 2% fata de referinta, atingand nivelul de 0,211 lei/titlu.

"In cazul in care corectiile de pe piata locala continua si vom vedea o coborare sub pragurile suport pe BET si BET-FI, este posibil sa asistam la o accelerare a corectiilor, fapt care ar putea genera panica in piata, iar investitorii vor fi tentati sa vanda cat mai repede", a adaugat Muresian. Indicele BET a inchis sedinta de ieri la nivelul de 4.180 de puncte, iar indicatorul BET-FI la nivelul de 21.100 de puncte.

In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inchis sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 1,6% si respectiv 0,8% fata de referinta, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au pierdut 2,4% si respectiv 1,3% fata de referinta.

Scaderi s-au inregistrat si in sectorul farma, titlurile Antibiotice (ATB) si Biofarm (BIO) coborand cu 2,7% si respectiv 3%, atingand preturile de 0,735 lei/actiune si respectiv 0,22 lei/titlu.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere corectii in medie de 1% fata de referinta, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele german DAX, care cobora cu peste 1,5%, la nivelul de 5.300 de puncte.

 

De urmarit azi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO