Burse - Fonduri mutuale

Brokerii sunt optimisti: Bursa poate creste pe asteptari si in trimestrul trei

Brokerii sunt optimisti: Bursa poate creste pe asteptari si in trimestrul trei
10.08.2009, 23:48 16

Bursa a inregistrat ieri una dintre cele mai volatile sedinte de luna aceasta, si daca in deschidere societatile financiare avansau cu 3,5% peste referinta, indicele BET-FI a inchis ziua in scadere cu 2,8%, la nivelul de 20.800 de puncte. Indicele BET si BET-NG au reusit sa inchida pe verde, cu o apreciere de 0,8% fiecare.
Brokerii apreciaza ca piata locala a scazut pe finalul sedintei, in corelatie cu principalele piete europene, care insa, pe termen mediu, se pastreaza pe un trend ascendent si nu este exclus ca si in trimestrul trei pietele de capital sa inregistreze acelasi ritm de crestere, pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la rezultatele financiare.
"Corectia din sedinta de azi (ieri - n.a.) a venit in corelatie cu scaderile de pe principalele piete europene, care insa se pastreaza pe un trend ascendent. Daca vor reveni pe verde in urmatoarele sedinte, piata locala nu cred sa continue scaderile. Datorita volatilitatii ridicate, speculatorii s-au grabit sa-si marcheze profitul, in special pe SIF-uri, care in ultima perioada au inregistrat avansuri considerabile", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermedire Intercapital Invest.
Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 4,7% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Oltenia (SIF5), de 4,3% si SIF Moldova (SIF2), de 3,5%.
Societatile bancare Banca Transilvania (TLV) si Banca Carpatica (BCC) au inregistrat de asemenea pierderi, de 1,4% si respectiv 1% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au inchis sedinta in urcare, cu un avans pe aproape 1%, la pretul de 11,6 lei/titlu.
Rulajul pietei s-a ridicat la peste 11 mil. euro (47,2 mil. lei), cele mai tranzactionate actiuni fiind cele ale societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), cu un volum de peste 15 milioane de titluri, respectiv 5% din capitalul companiei.
Actiunile societatii de intermediere au atins ieri variatia maxima posibila pe piata, de 15% dupa ce au ramas fara vanzatori.
"Titlurile Broker nu au avut aceeasi apreciere ca piata in ultimele doua trei saptamani si cred ca vedem o evolutie intarziata a actiunilor societatii de intermedire. Exista asteptari din partea investitorilor cu privire la portofoliul pe care societatea il detine pe piata, in conditiile in care toti indicii au inregistrat cresteri importate in acest an", a explicat Lupsan.
In sectorul energetic, actiunile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inregistrat aprecieri de peste 2% fiecare, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au scazut cu 0,2% si respectiv 0,7% fata de referinta.
"Cred ca trendul ascendent are sanse sa se pastreze pe plus, pe fondul asteptarilor rezultatelor la trimestrul trei. Daca intre timp vom vedea o confirmare si din partea unor indicatori macro-economici, care sa vina in special de pe piata americana, pietele s-ar putea consolida la inceputul toamnei", a incheiat Lupsan.

De urmarit astazi

  •   Evolutia actiunilor Banca Transilvania (TLV), dupa publicarea rezultatelor financiare semestriale.
  •   Evolutia titlurilor Apcarom Buzau (APC), parte a grupului austriac Voestalpine, care publica rezultatele la sase luni.
  •   Evolutia societatilor financiare, care au revenit pe scadere in sedinta de ieri, pe fondul unor tranzactii speculative.
  •   Reactia pietelor internationale dupa ce piata americana deschidea a doua zi consecutiv in scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO