Burse - Fonduri mutuale

Brokerii tot mai spera ca politicul va aduce fericirea la Bursa

Brokerii tot mai spera ca politicul va aduce fericirea la Bursa
30.11.2008, 17:32 15

La nivelul societatilor financiare cresterea din noiembrie a fost mai accentuata, de 32,5%, in sedinta de vineri, indicele de profil BET-FI consemnand o apreciere de 0,9% fata de nivelul de referinta.

"Volatilitatea se pastreaza ridicata pentru ca exista multa incertitudine in piata. Incertitudinea este alimentata de stirile extene, de climatul economic intern, dar si de cel politic, insa nu acesta influenteaza piata in mod decisiv. Factorul extern ramane cel mai important", a apreciat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
In sectorul energetic, actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 1,1%, coborand la pretul de 0,182 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut vineri 0,6%, atingand pretul de tranzactionare de 0,018 lei/actiune.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil, BET-NG, doar cu 0,1%, pierderile inregistrate de companiile petroliere fiind compensate de cresterile companiilor din sectorul utilitatilor.
Titlurile Transgaz Medias (TGN) au urcat vineri cu 1,1%, in vreme ce actiunile Transelectrica au inchis la acelasi nivel de referinta, de 12,6 lei/actiune, consemnat in sedinta anterioara.
"Politicul ar trebui sa asigure o transparenta mai mare a sistemului financiar roman si sa se concentreze pe lamurirea zvonurilor. De asemenea, scaderea consumului populatiei ar trebui suplinita de catre stat, prin cresterea numarului de comenzi in industrie si prin demararea cat mai urgenta a proiectelor de infrastructura, prin care s-ar asigura atat cresterea consumului, cat si o dezvoltare economica la nivel national", a adaugat Manaila.
In sectorul bancar, actiunile BRD au scazut in ultima sedinta cu 1,8%, la 8,1 lei/actiune, in timp ce cotatia titlurilor bancii austriece Erste (EBS) a crescut cu aproape 1%, atingand un pret pe actiune de 65,6 lei.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele de la categoria SIF-uri care au inchis sedinta in scadere, cu 1,2%, ultimele tranzactii cu actiunile SIF Transilvania fiind efectuate la pretul de 0,321 lei/actiune. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) au inchis in stationare, la nivelul de 0,655 lei/actiune, respectiv de 0,7 lei/actiune. Restul societatilor financiare au consemnat aprecieri de 3% in cazul SIF Muntenia (SIF4) si de 1,6% in cazul SIF Moldova (SIF2).
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat vineri la 16,9 mil. lei (4,3 mil. euro), lichiditatea pietei fiind sustinuta aproape pe jumatate de trazactiile cu obligatiuni, care au cumulat 7,6 mil. lei. Cea mai mare tranzactie pe piata de obligatiuni a fost realizata cu unitati BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare), fiind tranzactionate aproape 5.000 de obligatiuni, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 4,6 mil. lei.
"Urmeaza o perioada pe Bursa unde doar cei cu sange rece si care isi pastreaza curajul vor inregistra castiguri frumoase. Pentru acestia este un moment foarte bun de intrare la cumparare, valorile fundamentale ale companiilor listate fiind atractive, iar preturile foarte mici", a incheiat Manaila.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au inchis vineri in urcare, cea mai mare apreciere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care a urcat cu 1,5%. Indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,4%, in vreme ce indicele german DAX s-a apreciat doar cu 0,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO