Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad cresteri pe Bursa. Dar la toamna

04.07.2005, 20:16 14

Urmatoarele sase luni ar putea aduce o revenire a pietei de capital atat la nivelul volumului de tranzactionare, cat si al preturilor, precum si o intoarcere a investitorilor la Bursa, in lipsa unor alternative de plasament viabile.

Brokerii privesc cu optimism evolutia Bursei in urmatoarele sase luni si asteapta ca piata sa-si revina dupa ce evolutiile spectaculoase din primele luni ale anului au aruncat piata intr-o stare de amorteala care i-a determinat pe investitori sa ia pozitii de asteptare.

"Este de asteptat o revenire a pietei pana la sfarsitul anului, atat ca volume, cat si ca pret, iar reluarea trendului ascendent ar putea fi observata incepand de la toamna. Dupa evolutia pietei din prima parte a anului, toata lumea s-a speriat putin, investitorii luand pozitii de asteptare in ultima perioada. Totusi, investitorii se vor intoarce treptat in piata, avand in vedere ca posibilitatile de plasare a banilor sunt putine in acest moment. Dobanzile la depozitele bancare sunt scazute, evolutia cursului de schimb este nefavorabila plasarii banilor in valuta, iar investitiile imobiliare nu sunt accesibile oricui, ceea ce face ca Bursa sa fie in continuare alternativa viabila pentru investitori, in conditiile in care preturile actiunilor par mai atractive decat la inceputul anului, ca urmare a scaderilor din ultima perioada", a explicat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Majoritatea brokerilor cred insa ca revenirea trendului ascendent in piata se va consemna abia la toamna, pentru lunile de vara ei asteptand o activitate mai slaba, asemanatoare cu cea din ultima perioada.

"De obicei in lunile de vara Bursa are o activitate mai redusa, asadar, cu mici exceptii, in aceasta vara nu vom asista la o evolutie foarte spectaculoasa a pietei. Lucrurile se vor aseza probabil la toamna, cand se vor cunoaste rezultatele companiilor la sase luni, se va lua probabil o decizie cu privire la pragul de detinere la SIF-uri si se vor clarifica unele aspecte care au generat un climat de instabilitate in ultima perioada, cum ar fi modificarea tintei de inflatie sau majorarea TVA. In perioada urmatoare ramane sa se clarifice daca problemele aparute de la inceputul anului, odata cu introducerea cotei unice de impozitare se rezolva sau se accentueaza", a aratat Valentin Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

Motorul care va antrena cresterea pietei in urmatoarele sase luni va fi reprezentat probabil de companiile puternice care au tras piata in sus si in prima jumatate a anului, insa brokerii considera ca evolutia pozitiva a pietei de capital trebuie sa fie sustinuta prin intrarea pe piata a unor noi emitenti.

"Pentru urmatoatele sase luni este de asteptat o crestere de circa 20% a pietei, insa ar fi imbucurator daca am avea parte de mai multe evenimente pe piata primara. Oferta publica Flamingo a aratat ca exista bani si interes in piata care sa sustina noi listari", a spus Razvan Pasol.



Noi norme pentru aplicarea legii privind piata de capital

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a elaborat legislatia secundara pentru aplicarea Legii 297/2004 privind piata de capital, cele patru regulamente intrand in vigoare de vineri 1 iulie. "Era firesc sa fie elaborate si sa intre in vigoare aceste regulamente dupa aparitia, anul trecut, a legii privind piata de capital, care face dese trimiteri la legislatia secundara. Acum nu mai avem probleme la nivel de reglementari, acestea fiind corelate cu legislatia europeana, ci la gradul de transpunere in practica. Vor exista si efecte benefice, dar si dificultati de adaptare pe care daca le vom constientiza si intelege poate vom reusi sa le depasim", a declarat vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori, Septimiu Stoica. El a adaugat ca legislatia europeana este intr-o dinamica continua, la care va fi racordata si Romania. "Au fost situatii in care, consultati fiind, am venit cu propuneri de concepere corecta a regulamentelor. Unele au fost retinute, altele nu. Mai este loc de discutat. Probabil, CNVM va identifica modalitati de revizuire si imbunatatire a regulamentelor, in functie de efectele practice care se vor produce", a mai spus Stoica. Regulamentul 12/2004 privind serviciile de investitii financiare stabileste conditiile de autorizare si functionare a intermediarilor, traderilor si consultantilor. Prin acest regulament este reglementata si derularea operatiunilor bursiere prin Internet si tranzactiile in marja. Regulamentul 13/2004 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare clarifica modul de desfasurare a ofertelor publice, conditiile de admitere si de retragere de la tranzactionare a valorilor mobiliare si conditiile de rascumparare a actiunilor. Cerintele de raportare si stabilizarea pretului valorilor mobiliare cand oferta de vanzare este mare reprezinta alte elemente legiferate prin acest regulament. Autorizarea, functionarea si supravegherea pietelor reglementate si a sistemelor alternative de tranzactionare sunt stabilite prin Regulamentul 14/2004 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare. Regulamentul 15/2004 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor detaliaza si investitiile ce pot fi efectuate de un organism de plasament colectiv, modalitatea de calcul al activului net si regulile de evaluare a activelor. Potrivit acestui regulament, societatile de investitii financiare vor putea realiza plasamente mai diversificate, atat numarul, cat si limitele procentuale de detinere in diferite instrumente investitionale fiind majorate. Mediafax



Activitatea pe Bursa Electronica RASDAQ a urmat in linii mari evolutia Bursei de Valori in primele sase luni ale anului.

Dupa o crestere spectaculoasa in primele doua luni a urmat o scadere treptata a preturilor si a valorii tranzactiilor, ajungandu-se la sfarsitul lunii iunie la valori asemanatoare cu cele de la inceputul anului.

Indicele RASDAQ-Compozit, care urmareste evolutia tuturor emitentilor listati pe RASDAQ, a pierdut 10% fata de inceputul anului, in timp ce indicele RAQ-I, care monitorizeaza evolutia societatilor cotate la categoria I, era la finele lui iunie cu 13% sub nivelul de la inceputul lui ianuarie. Singurul care a inregistrat o crestere in aceasta perioada a fost RAQ-II, care a castigat 22,5%.

Valoarea tranzactiilor derulate in primul semestru pe RASDAQ s-a ridicat la 138 de milioane de euro, aproape cat rulajul total al pietei in 2004. Cel mai tranzactionat emitent din punctul de vedere al valorii tranzactionate a fost in aceasta perioada producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, cu transferuri totale in valoare de 26,2 milioane de euro. Din punctul de vedere al numarului de tranzactii, prima pozitie o ocupa operatorul portuar Socep Constanta, ale carui actiuni au facut obiectul a peste 6.300 de tranzactii, in valoare totala de 10,7 milioane de euro, urmat de producatorul de confectii Braiconf Braila, cu peste 4.400 de tranzactii in valoare de 7,7 milioane de euro.

De la inceputul anului, mai multe societati de pe RASDAQ au fost transferate pe platforma de tranzactionare a Bursei de Valori, urmarindu-se ca pana la toamna toate societatile listate pe RASDAQ sa fie transferate pe sistemul tehnic al BVB in vederea fuziunii celor doua burse. Cea mai mare parte a societatilor de pe RASDAQ, care au o lichiditate redusa vor fi tranzactionate prin intermediul mecanismului de negociere pus la dispozitie de BVB. In luna iunie, 307 emitenti de pe RASDAQ au fost transferati pe noul sistem de tranzactionare, care deocamdata are un program de functionare de o ora pe saptamana, vinerea, in intervalul 8.40-9.40.

Numarul societatilor listate s-a redus cu 267 in primele sase luni ale lui 2005, fiind delistati 270 de emitenti, in timp ce au avut loc doar trei noi listari. In aceste conditii, capitalizarea totala a Bursei Electronice RASDAQ la finele lunii iunie era de 1,98 miliarde de euro, comparativ cu 2,06 la finele lui 2004. Cea mai mare companie de pe RASDAQ din punct de vedere al valorii de piata este Asirom, cu o capitalizare de 71,2 milioane de euro, urmata de Eurom Bank, cu 55 de milioane de euro, si compania de asigurari Astra, cu 37,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO