Burse - Fonduri mutuale

Brokerilor le-a mai venit inima la loc

29.01.2007, 19:00 15

Bursa a inchis saptamana cu cresteri usoare la nivelul SIF-urilor si o corectie nesemnificativa pe principalele titluri, in conditiile unei lichiditati destul de scazute.
Brokerii se asteapta ca pe masura ce problemele din mediul politic si legislativ se diminueaza, cotatiile de pe Bursa sa revina la nivelele de la care au plecat.
"Piata incepe sa-si revina ca urmare a faptului ca s-a mai calmat mediul politic si varianta cu anticipatele s-a indepartat. La aceasta a contribuit si trecerea termenului de plata privind impozitele pe anul precedent", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
SIF-urile au inchis vineri cu o crestere medie de 1%, dupa o sedinta agitata in care au inregistrat fluctuatii importante.
Cele mai tranzactionate din piata au fost actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, cu un avans de 0,3%, respectiv 0,5% pe rulaje de peste 1,6 milioane de euro (5,5 milioane de euro) fiecare.
Indicele BET a dat inapoi de la maximul atins in sedinta precedenta, coborand cu 0,5%. Cu toate acestea, titlurile lichide pastreaza in medie de la sfarsitul anului trecut o crestere de 6%, peste cea a SIF-urilor, de aproape 3%.
Actiunile din sectorul petrolier, Rompetrol Rafinare si Petrom, au pierdut 1%, respectiv 0,8%. O scadere usoara au inregistrat si titlurile BRD, in timp ce actiunile Bancii Transilvania s-au mentinut la acelasi nivel din sedinta precedenta.
"Pe o piata volatila, asa cum a fost Bursa in ultima perioada, semnalele de crestere sunt date de volumele in scadere. Ma astept ca in urmatoarea perioada indicele BET sa se stabilizeze undeva peste nivelul maxim atins in acest an, iar SIF-urile sa-si atinga din nou maximele", spune Rares Nilas.
Investitorii straini ar putea sa reintre la cumparare in urmatoarele luni, spun brokerii, dupa ce acestia au fost descurajati in ultimele saptamani de criza politica si problemele de ordin legislativ aparute pe piata de capital.
"Ma astept la intrari masive de capital strain pe Bursa anul acesta, avand in vedere noul statut al Romaniei, cel de membru al Uniunii Europene, si cred ca investitorii straini si-ar putea face aparitia pe Bursa in perioada februarie-martie", considera Rares Nilas.

Actiunile SIF Muntenia au castigat aproape 2,2% la finalul saptamanii trecute, reprezentand cel mai mare avans in randul SIF-urilor. Tranzactiile realizate cu aceste titluri s-au ridicat la valoarea de 1,2 milioane de euro (4,3 milioane de lei). Dupa o scadere de aproape 14% la inceputul acestui an, actiunile SIF Muntenia au recuperat puternic, castigand peste 10% in decurs de o saptamana. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au coborat pana la un prag minim de 1,84 lei/actiune si au atins un maxim de 1,9 lei/actiune. Inchiderea pe titlurile SIF Muntenia s-a realizat la un curs de 1,89 lei/actiune, cu 2,7% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile Rompetrol Rafinare au mai pierdut ieri 1%, pe fondul unor tranzactii foarte reduse in piata, de 0,13 mil. euro (0,46 mil. lei). Pe piata deal, aceste actiuni au facut obiectul unei tranzactii speciale ridicate, de peste 1,5 mil. euro (5,2 mil. lei), la un pret de 1 leu/actiune, pret la care au si inchis vineri. "Interesul ridicat pe actiunile Rompetrol Rafinare se mentine ca urmare a speculatiilor privind o eventuala preluare a societatii. Sunt investitii pe termen lung, investitorii schimbandu-si putin modul de abordare dupa problemele aparute cu impozitarea. Ma astept ca pretul actiunilor sa atinga 1,2-1,3 lei in urmatoarele 3-4 luni", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Constructor din Bucuresti au pierdut 1,4% vineri, pe un rulaj de 0,12 mil. euro (0,42 mil. lei). Aceste titluri au mai facut obiectul unei tranzactii speciale ridicate, in valoare de peste 0,4 mil. euro (1,39 mil. lei). Transferul pachetului de 2 mil. de actiuni s-a facut la un curs de 0,695 lei/actiune, egal cu cel de inchidere din sedinta precedenta. Scaderea de la finalul saptamanii trecute vine dupa ce aceste titluri s-au apreciat cu peste 10% pe parcursul mai multor sedinte de tranzactionare. Titlurile Impact Bucuresti se pastreaza pe o tendinta ascendenta, apreciindu-se cu 17% de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile societatii Comcereal Vaslui au sarit cu peste 22% la finalul saptamanii trecute, pe fondul unor tranzactii foarte ridicate, prin care s-au transferat peste 7 milioane de actiuni, reprezentand circa 2,7% din capitalul social. Valoarea acestor tranzactii se ridica la 0,2 milioane de euro (aproape 0,7 milioane de lei), la un pret mediu de 0,0993 lei/actiune, putin sub cel de inchidere de vineri, de 0,1 lei/actiune. Cu exceptia acestor tranzactii, actiunile Comcereal au fost foarte putin tranzactionate in ultimul an. De la sfarsitul anului trecut, aceste tilturi au adus un randament de peste 40% pe fondul aprecierilor din ultimele sedinte.

Titlurile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au inregistrat o crestere cu aproape 20% vineri, in conditiile unui rulaj mai ridicat decat de obicei, de circa 61.000 de euro (0,2 milioane de lei). Compania urmeaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 185.000 de euro (0,63 milioane de lei). Majorarea se va face partial prin incorporarea valorii terenurilor pentru care societatea a obtinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor si prin aport din partea actionarilor, precum si prin actiuni emise in contul statului roman. Ultimul pret la care actiunile Prodlacta Brasov s-au tranzactionat a fost de 2,15 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO