Burse - Fonduri mutuale

Brokerul fotbalistilor spune ca a pierdut bani pe Bursa

23.04.2009, 21:31 271

Catalin Toderita, cunoscut in lumea brokerilor drept un apropiat al fotbalistilor care investesc la Bursa, are un portofoliu de actiuni format in principal din SIF-uri in valoare de 2,5 mil. euro, despre care spune ca le-a achizitionat la un pret de peste doua ori mai mare.
Banii pe care i-a investit pe Bursa provin in mare parte din speculatii cu terenuri.
"Am un portofoliu de 2,5 mil. de euro pe care am platit
6 mil. euro. Banii sunt jumate fata de preturile la care am luat. Ce mai conteaza acum din ce am avut ? M-a ajutat Dumnezeu si am cumparat un teren in 2004 pe care l-am vandut si am obtinut un profit. Uneori pierzi, alteori castigi", spune Catalin Toderita, care a fost raportat recent ca detine putin peste 1% din capitalul SIF Muntenia. El povesteste ca a vandut actiuni SIF Muntenia la un pret de 1,8 lei si a inceput sa cumpere titluri la societatea de investitii inca de cand cotatia a cazut sub nivelul de 1,4 lei. In prezent, o actiune SIF Muntenia valoreaza pe Bursa mai putin de jumatata, respectiv 0,6 lei.
Dar nu totdeauna Bursa i-a fost potrivnica lui Toderita, el castigand la finele anului 2006 circa 0,35 mil. euro intr-o singura zi din speculatii cu actiuni ale producatorului de textile Braiconf Braila (BRCR), cumparand de la fondul Romanian Reconstruction (Cyprus) si vanzand a doua zi la un pret mai mare unui alt fond de investitii, Eastern Eagle.
Toderita a condus pana in 2004 o societate de brokeraj autohtona, Financial Investments, care in prezent nu mai opereaza pe piata. El neaga ca ar fi lucrat vreodata pentru fotbalisti in tranzactii bursiere sau pentru alte persoane.
"Toate actiunile sunt ale mele si ale sotiei. Nu lucrez pentru nimeni si nu am lucrat niciodata. Mai am actiuni la SIF Transilvania, peste 0,5% din capital, dar nu atinge 1%, BRD, SIF4, REMO (Coremar Constanta) si TUFE (Turism Felix) luate la preturi mari", a precizat Toderita. In prezent, el mai detine o participatie de 9,6% din actiunile Braiconf care valoreaza pe Bursa 1,55 mil. lei, iar pachetele de la SIF Muntenia si SIF Transilvania valoreaza in acest moment peste 7 mil. lei (1,66 mil. euro). "Pot sa schimb eu ceva in tara asta? Sunt prea mic. M-am dus in AGA la SIF5 si au votat ce au vrut. Ma bucur ca lumea se agita la SIF-uri. Eu as pune oameni tineri la conducerea SIF-urilor. Chiar si din brokeri de-ai nostri. E clar nevoie de o schimbare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO