Burse - Fonduri mutuale

BT Capital Partners va intermedia plasamentul privat pentru obligaţiunile de 3 mil. euro ale brandului de lactate Lăptăria cu Caimac

BT Capital Partners va intermedia plasamentul privat...

Autor: Tibi Oprea

12.10.2020, 13:08 1081

BT Capital Partners a fost desemnată în calitate de consultant autorizat şi intermediar în vederea derulării unei oferte publice de obligaţiuni emise de Agroserv Măriuţa, firma din spatele brandului Lăptăria cu Caimac, în valoare de maximum 3 milioane de euro, potrivit hotărârilor acţionarilor publicate în Monitorul Oficial.

Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăriei cu Caimac, a declarat la finele lunii septembrie în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi că intenţionează să listeze obligaţiunile la final de octombrie-început de noiembrie şi că dobânda va fi de circa 5% pe an, plătibilă trimestrial.

Cum vor fi folosite fondurile atrase? „Lăptăria cu Caimac are mai multe investiţii în plan. Urmează să investim în sistemul de recuperare şi refolosire a ambalajelor. Obligaţiunile vor susţine o parte din această investiţie pentru că investiţia totală este de 9 milioane de euro şi este compusă din mai multe elemente. Primul, pentru care luăm aceşti bani, va fi o hală cu mai mulţi roboţi care vor spăla sticle şi borcane. Pe lângă acesta o să fie nevoie de sisteme de depozitare, camere curate, de o infrastructură logistică. Foarte important, în faza a doua vom avea un sistem de reverse vending machine după modelul Germaniei. Astfel, consumatorii vor putea introduce sticle şi borcane în acest automat şi vor primi înapoi cupoane, bonuri de facturi valorice pe care le vor putea folosi în supermarket, iar această valoare va fi extra celei impuse de stat în sistemul viitor care se preconizează în 2022-2023, în sensul în care din preţul sticlei noi vom oferi înapoi, în funcţie de gramajul ambalajului, o valoare, probabil între 20 şi 35 de bani”, a spune Adrian Cocan în cadrul emisiunii.

Oferta va fi adresată unui număr mai mic de 150 de personae şi are ca obiect atragerea de capital pentru dezvoltarea activităţii. Obligaţiunile vor fi emise şi rambursate la preţul de emisiune egal cu valoarea nominală a obligaţiunilor, vor fi rambursabile în termen de minimum patru ani de la data emiterii şi nu vor fi convertibile în acţiuni sau obligaţiuni cu drept de preempţiune sau de subsciere cu prioritate. Acestea vor fi emise ca negarantate, arată datele de la Monitorul Oficial.

Întregul sistem de recuperare şi refolosire a ambalajelor va necesita o investiţie totală de 9 milioane de euro, însă se va desfăşura pe mai multe etape. „Prima etapă este achiziţia acestei hale şi de roboţi pentru spălare şi necesită aproape 5 milioane de euro. Vom folosi emisiunea de obligaţiuni de 3 milioane de euro şi apoi un împrumut bancar pentru a finaliza această primă parte. Execuţia o să dureze aproximativ 20 de luni, sperăm însă să reuşim să terminăm într-un an şi jumătate de când începem. Dacă totul merge bine şi nu avem bariere de tip birocratic, sperăm că în martie începem să construim”, explică Cocan.

În total, Lăptăria cu Caimac are programate trei investiţii în următorii doi ani în valoare totală de 16 milioane de euro. „Prima şi cea mai urgentă este o facilitate de producţie nouă care va fi în imediata vecinătate a fabricii existente, o investiţie de 2,5 milioane de euro. Extindem capacitatea de producţie şi extindem şi depozitul existent, pentru că în prezent nu mai facem faţă cu resursele existente şi comenzilor. Vom începe apoi acest proiect de recuperare şi refolosire ambalaje, în valoare de 9 milioane de euro. Sperăm că până anul viitor vom începe şi construcţia unei staţii de biogaz în valoare de 3,7 milioane de euro. Aceasta o să folosească bălegarul existent şi resturile de la hrana animalelor pentru a produce electricitate şi gaz necesare fabricii şi fermei. În total, în 24-28 de luni ne programăm să investim aproape 16 milioane de euro, iar impactul va fi unul important. Speranţa noastră este că în jur de 2028 vom ajunge la o EBITDA de 8-8,5 milioane de euro.”

Iniţial, Adrian Cocan spunea la începutul lunii iunie, în emisiunea „Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank”, că ia în calcul listarea la Bursa de la Bucureşti în anul 2023 sau în 2024, iar ulterior, în cadrul unui eveniment organizat de Bursă, Cocan a înaintat anul 2021, spunând că „s-au schimbat planurile pentru că au apărut oportunităţi de investiţii şi vedem un interes în creştere al investitorilor”.

Pe de altă parte, Adrian Cocan a spus că au luat în considerare şi o ofertă de acţiuni pe care intenţionează să o realizeze în 2021. Compania vrea să listeze un free float de circa 35% şi să utilizeze banii atraşi pentru finalizarea investiţiilor.

Agroserv Măriuţa este o companie cu activitate integrată, adică fermă de câmp, pe care exploatează 3.000 de hectare de teren agricol cultivat cu cereale, plante oleaginoase şi o fermă de vaci, este producător de lactate şi are un efectiv de circa 2.800 de capete. Compania din judeţul Ialomiţa este deţinută integral de Mădălina Oana Cocan.

Agroserv Măriuţa a avut afaceri de 8,5 mil. euro în 2019, în creştere cu 12% faţă de anul precedent, şi un profit net de 636.990 euro, cu 25,9% mai mare, potrivit datelor furnizate de platforma Confidas.ro. În ultimii 13 ani, compania nu a înregistrat pierderi, arată datele agregate de ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24