Burse - Fonduri mutuale

BT se imprumuta cu 75 de milioane de euro pentru a-si sustine cresterea

01.09.2006, 19:48 14

Banca Transilvania (BT) va contracta credite subordonate de 75 mil. euro, de la cinci creditori, fondurile urmand sa fie folosite pentru sustinerea expansiunii afacerilor.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai important actionar al BT cu aproximativ 15% din titluri, va participa la finantare cu o suma de 15 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat BERD, sumele atrase vor permite BT sa-si continue dezvoltarea, inclusiv prin lansarea unor noi produse pentru clientii corporativi, dar si pentru intreprinderi mici si mijlocii si persoane fizice.
"Dincolo de prezenta regionala, reteua extinsa a BT va permite dezvoltarea afacerilor la nivel national, in special prin atragerea clientilor mici, o piata in crestere rapida", se arata in comunicatul BERD. Institutia internationala arata ca aceasta investitie urmeaza investitiilor de capital facute pana acum la BT.
Expansiunea rapida a portofoliului de credite, care s-a suprapus intaririi politicii monetare a BNR (inclusiv prin majorarea rezervelor minime obligatorii), a lasat bancile fara lichiditati. In aceste conditii, mai multi jucatori - in special cei care nu au o banca mama care sa le ofere finantari ieftine - s-au vazut nevoiti sa majoreze dobanzile platite la depozite, pentru a atrage mai multi bani de la clienti.
La jumatatea anului, BT controla active de 1,75 miliarde de euro, cu 27% peste nivelul de la inceputul anului. Banca a fost unul dintre cei mai dinamici jucatori din sistem, reusind sa urce patru locuri, pana pe pozitia a cincea, in trimestrul al doilea. Banca detine capitaluri proprii de aproape 200 de milioane de euro.
Pe primul trimestru, BT a inregistrat un profit de 16,5 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Banca a fost, de altfel, unul dintre putinii jucatori de talie mare care au reusit sa marcheze cresteri sensibile atat ale activelor, cat si ale profiturilor.
De altfel, BT a ajuns luna aceasta sa opereze 300 de unitati, dupa ce in 2005 isi dublase reteaua, la 200 de agentii si sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO