Burse - Fonduri mutuale

BT vinde obligatiuni de 100 mil. lei pentru municipiul Iasi

14.09.2008, 19:52 23

Societatea de brokeraj BT Securities va intermedia pentru municipiul Iasi o oferta publica de obligatiuni in valoare de 100 mil. lei (27,8 mil. euro), cea mai mare operatiune de acest fel derulata in ultimii ani pe Bursa de la Bucuresti.

Oferta, care a primit saptamana trecuta avizul CNVM, se va desfasura in perioada 18-24 septembrie. Municipalitatea vinde un milion de obligatiuni cu valoarea de 100 de lei si o dobanda variabila calculata ca medie aritmetica intre ratele dobanzilor interbancare ROBID si ROBOR la 6 luni, la care se adauga o prima de 0,65%.

Maturitatea obligatiunilor este de 20 de ani si 4 luni, una dintre cele mai mari existente in acest moment pe piata. Aceasta emisiune este prima transa dintr-un imprumut obligatar in valoare de 200 mil. lei (55,6 mil. euro) contractat de Primaria Municipiului Iasi pentru finantarea unor proiecte de interes local.

La sfarsitul saptamanii trecute, Raiffeisen Capital&Investment a finalizat o oferta publica de obligatiuni prin intermediul careia a strans 35 mil. lei (9,72 mil. euro) pentru Primaria Municipiului Bacau. Obligatiunile Bacau au maturitatea de 18 ani si o dobanda calculata ca medie aritmetica intre ROBID si ROBOR la 6 luni la care se adauga o prima de 0,85%. Tranzactiile din oferta de obligatiuni a municipiului Bacau au fost inregistrate vineri in sistemul Bursei de Valori Bucuresti. Aceasta este a doua transa dintr-un imprumut mai mare, dupa ce municipalitatea din Bacau a mai atras 35 mil. lei in noiembrie anul trecut. Ambele municipalitati au fost consiliate de firma de consultanta VMB Partners.

Singura oferta de obligatiuni municipale care s-a mai desfasurat in acest an la BVB este cea a municipiului Targu-Mures, in valoare de 32 mil. lei. In prezent, la BVB sunt listate 19 emisiuni de obligatiuni in valoare totala de 285 mil. lei (79 mil. euro). Cele mai mari imprumuturi de acest fel le-au luat Timisoara, cu patru emisiuni in valoare de 110 mil. lei, Bacau, cu doua emisiuni in valoare de 70 mil. lei si Targu Mures, cu doua emisiuni in valoare de 52 mil. lei.

Tranzactiile cu obligatiuni realizate pe Bursa de la inceputul anului au insumat 104 mil. lei (29 mil. euro), valoare mult mai redusa decat in anii precedenti, in ciuda listarii in luna august a 25 de emisiuni de obligatiuni de stat. Pe Bursa mai sunt listate sase emisiuni de obligatiuni corporatiste, in valoare de 1,15 mld. lei, cele mai importante apartinand BIRD, BEI si BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO