Burse - Fonduri mutuale

Bursa a atins maximul ultimelor zece luni

Bursa a atins maximul ultimelor zece luni

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

21.01.2013, 00:06 931

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,82%, în şedinţa de vineri, 18 ianuarie, şi a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, într-o piaţă unde lichiditatea a fost susţinută în principal de deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2) şi OMV Petrom (SNP).

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei anterioare, de 35,2 milioane lei (8,1 milioane euro).

În această săptămână indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cu 1,8% şi a încheiat cu 10,75% peste nivelul de anul trecut. Astfel, indicele este la cel mai ridicat nivel pentru ultimele zece luni, o valoare mai ridicată fiind atinsă pe 6 martie 2012.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat în această săptămână cu 1,85%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,53%. Raportat la nivelul din 2012, BET peste pe plus cu 10,5%, iar BET-FI cu 6,17%. Astfel, indicele BET a încheiat săptămână la cel mai ridicat nivel din 16 mai 2011.

"Volumele atrag volume, iar lichiditatea redusă este în continuare un factor ce menţine destul de restrânsă categoria acţiunilor lichide. Companiile mai mici, reuşesc să intre în topul lichidităţii numai în momente de volatilitate puternică, iar exemple de astfel de acţiuni sunt Oltchim, Banca Carpatica sau Dafora. Rezultatele financiare, convocatoarele AGA şi propunerile de dividend pot aduce în prim plan şi companii mai mici", a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO