Burse - Fonduri mutuale

Bursa a continuat să scadă, în timp ce acţiunile Transgaz au revenit la preţul de 200 de lei

Bursa a continuat să scadă, în timp ce acţiunile...

Autor: Stefan Musgociu

10.04.2013, 00:05 422

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,25% (indicele BET-C), pentru a patra şedinţă consecutiv, în timp ce acţiunile Transgaz (TGN) au crescut 0,5% şi s-au întors la nivelul de 200 lei/titlu, în a patra zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei.

În ultimele patru şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 2,4%, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni din piaţă.

„Cred că piaţa va ieşi din starea aceasta după ce vor avea loc adunările generale ale acţionarilor şi vom asista la o revenire a cotaţiilor până la perioada datelor de înregistrare pentru dividende (date după care acţiunile, de regulă, se corectează cu valoarea dividendelor distribuite de companiile respective - n.red.)“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,4%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,44% peste şedinţa anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,29%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-FI, care urmăreşte cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a închis cu 0,12% peste nivelul de luni.

Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,5% şi au ajuns la preţul de 200 de lei. Aceste titluri au început să revină uşor încă de luni, după ce în precedentele două şedinţe cotaţia a scăzut cumulat cu 8,2% după ce statul a lansat oferta de vânzare a 15% din acţiunile companiei şi a anunţat intervalul de preţ, respectiv de la 171 de lei până la 230 de lei. Preţul de ieri de la bursă este cu aproape 17% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 13% sub cotaţia maximă din ofertă. În şedinţa de marţi au fost realizate 33 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 112.000 de lei.

„Acţiunile Transgaz încearcă să se stabilizeze în jurul preţului de 200 lei deoarece este un preţ pe care investitorii îl consideră echilibrat în perioada derulării ofertei. Nu mă aştept la o evoluţie pozitivă a cotaţiei deoarece nu cred că se aşteaptă cineva ca preţul din ofertă să fie unul foarte ridicat. Investitorii instituţionali vor dori cu siguranţă un discount faţă de preţul pieţei“, a afirmat Necula.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,16%, la preţul de 0,641 lei, şi s-au apropiat din nou de cotaţiile din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile de marţi cu acţiunile FP au cumulat 3,5 milioane de lei.

Preţul de marţi este cu 1,3% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Cotaţia maximă istorică atinsă de aceste titluri la bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

„Acţiunea Fondul Proprietatea cred că a ajuns într-un punct de echilibru, iar randamentul dividendelor în acest mo­ment cred că nu mai lasă loc pentru o creştere semni­ficativă. Cred că deşi marii investitori ai Fondului Proprietatea sunt interesaţi să acumuleze în continuare, nu vor forţa piaţa în această perioadă, ci vor aştepta un moment favorabil după data de înregistrare pentru dividende“, a comentat brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,7 milioane de lei (4,2 milioane de euro), valoare cu 8% peste rulajul de luni, de 17,3 milioane de lei (3,9 milione de euro). Aproape 80% din lichiditatea de marţi fost asigurată de cinci deal-uri cu 0,42% din titluri Băncii Transilvania (11,3 milioane de lei) şi de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (3,5 milioane de lei).

Tranzacţiile negociate cu acţiunile TLV au fost realizate la preţuri de 1,42 lei, respectiv 1,425 lei, apropiate de preţul de închidere de luni. Pe piaţa principală, titlurile băncii au încheiat în scădere cu 0,56%, la 1,416 lei, pe un rulaj de 596.000 de lei.

„Acţiunile Băncii Transilvania sunt în topul lichidităţii prin tranzacţiile deal, dar nu aş spune că avem un interes deosebit pentru vânzare sau cumpărare. Probabil, aceste deal-uri vin în contextul în care a început oferta pentru vânzarea de obligaţiuni convertibile în acţiuni“, a spus Necula.

Banca Transilvania a lansat marţi o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi cu scadenţă la şapte ani, prin care vrea să împrumute 30 milioane de euro, prima etapă vizând atragerea banilor de la acţionari.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în creştere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurt era în stagnare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO