Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut cu 1,7% pe cel mai mare rulaj din istorie datorită BRD

Autor: Stefan Musgociu

23.02.2011, 23:42 35

Tranzacţiile speciale prin care BERD a vândut participaţia de 5%de la BRD (BRD), pentru 454,7 mil. lei (107,3 mil. euro), au duslichiditatea pieţei acţiunilor la cel mai ridicat nivel dinistorie, respectiv la 489,7 mil. lei (115,8 mil. euro).

Pe ansamblul pieţei, ultimele operaţiuni cu cele mai lichidezece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate lapreţuri în creştere în medie cu 1,7%, iar titlurile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) au ridicat indicele BET-FIcu 1,77% peste nivelul de marţi. Totodată, cotaţiile acţiunilorcompaniilor din sectorul energetic au avansat în medie cu1,71%.

Directorul general şi preşedintele CA al Vienna Investment TrustAdrian Simionescu crede că pe ansamblul pieţei cei mai mulţiinvestitori, în special străinii, nu intră la tranzacţionare dincauza incertitudinii cu privire la revenirea economiei pecreştere.

"E clar că piaţa nu a atras interesul investitorilor străini,deşi există perspective de creştere economică. De regulă, dupăperspective urmează îmbunătăţiri de rating, iar asta poate fi unimbold pentru investitori. Cred că investitorii aşteaptă caeconomia să confirme perspectivele şi abia apoi vom vedea oagitaţie în piaţă. Astfel, cred că acum asistăm la liniştea dedinaintea furtunii. Încă sunt acumulări, care preced o evoluţie deamplitudine consistentă", a declarat Simionescu.

Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu acţiunile FonduluiProprietatea (FP), în valoare de 13 mil. lei. Cel mai recent deal afost realizat la 0,6 lei, preţ în creştere cu 0,84% faţă de ziuaanterioară. Pe piaţa principală, titlurile FP au fost cele mailichide, cu operaţiuni de 8,9 mil. lei, iar cotaţia a avansatnesemnificativ, cu 0,08%, la 0,5955 lei.

"Nu cred că cineva încearcă să ţină preţul la 0,6 lei, însătrebuie să luăm în considerare că viitorii despăgubiţi cu acţiunila Fond vor primi titluri în funcţie de cotaţia de la Bursă.Astfel, cred că unii investitori se aşteaptă ca viitoriidespăgubiţi să fie mult mai dispuşi să vândă la un preţ mai mic saurelativ apropiat de cel de la Bursă, decât cei care au primitacţiunile la valoarea nominală şi tot au vândut cu discounturi maimari", a afirmat Simionescu.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 3,84%, la 0,379 lei, peun rulaj de 2,5 milioane de lei. Simionescu crede că evoluţiaacţiunilor companiei petroliere a fost influenţată de rezultatelefinanciare anunţate miercuri şi nu de posibilitatea acordării dedividende. Totodată, el spune că preţul de la Bursă ar putea fi unreper pentru cotaţia la care statul ar putea să lanseze ofertasecundară de vânzare pentru 9,84% din titlurile OMV Petrom.

"Preţul nu s-a mişcat prea mult pe bursă şi pentru că uniiinvestitori se gândesc că în cadrul ofertei intermediarul vapropune un discount atractiv pentru a asigura succesul operaţiuniichiar dacă valoarea din evaluare va fi mai mare decât preţul dinpiaţă. Investitorii trebuie să aibă o marjă de profit pe acesteacţiuni. Însă, întrucât nu se ştie preţul din ofertă, probabil căcele două cotaţii, cea de la Bursă şi cea din ofertă, se vorinfluenţa reciproc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO