Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut, dar nu atat de mult ca Amonil

02.07.2004, 00:00 17

Piata, per ansamblu, a crescut si ieri, tosi cei trei indici bursieri incheind sedinta in crestere fata de valorile precedenta.
Actiunile Amonil au continuat sa se mentina pe trendul ascendent pe care se afla in ultimele doua saptamani, pe fondul unei presiuni la cumparare, aceste titluri urcand cu 14,8%, aproape de nivelul maxim admis pentru o sedinta de tranzactionare. Si in sedinta de ieri s-au tranferat pachete importante de actiuni Amonil, cel mai mare pachet de 2 milioane actiuni, fiind transferat la pretul maxim al zilei de 264 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Amonil a fost din nou excelenta, volumul total de actiuni transferat ieri reprezentand 2% din capitalul social al companiei.  Amonil in ultimele doua saptamani poate fi considerata vedeta Bursei, aducand investitorilor un castig de aproape 100%.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au pierdut ieri 12%, o data cu trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a figura in registrul actionarilor la data de 5 iulie, stabilita drept data de referinta pentru majorarea de capital pe care o deruleaza Impact.
 Aceasta majorare de capital a fost anuntata prima data de Impact la inceputul lunii trecute, anuntul respectiv determinand o crestere de 8% in sedinta de tranzactionare ulterioara. O data cu scaderea de ieri, cotatia Impact a coborat la un nivel similar celui dinaintea lansarii acestei noi operatiuni de majorare a capitalului social, de aceasta data actionarii inregistrati la data de 5 iulie urmand sa primeasca 1 actiune noua la 7 actiuni detinute. 
Actiunile Impact au fost cotate inca de la deschidere la un pret cu peste 11% mai redus comparativ cu pretul de inchidere din sedinta precedenta, aceasta cotatie mai redusa impulsionand cumparatorii care au urcat pretul  in prima parte a sedintei pana la un nivel maxim al zilei de 4.880 lei/actiune. O data cu atingerea acestui pret, vanzatorii au devenit mai activi, coborand pretul pana la nivelul de 4.820 lei/actiune. Tranzactiile de ieri cu actiuni Impact au insumat 5,5 miliarde lei.
 Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au apartinut companiei petroliere Rompetrol Rafinare (Petromidia).  Titlurile Petromidia au inregistrat o apreciere usoara de 0,8%, lichiditatea acestor actiuni fiind in crestere comparativ cu sedintele precedente. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 640 lei/actiune.  Operatiunile de ieri au insumat 12,3 miliarde lei. Pe fondul unei lichiditati reduse, titlurile Petrom au mai castigat 2,5%, transferurile cu aceste actiuni totalizand 4,9 miliarde lei.  
Actiunile bancilor au avut din nou evolutii de sens contrar, de aceasta data titlurile BRD incheind ziua in scadere si actiunile Bancii Transilvania in crestere fata de cotatiile precedente. Actiunile BRD au pierdut 0,4%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 26.400 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni BRD au fost de 10,8 miliarde lei.
Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la inchidere la pretul de 6.700 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde lei. Actiunile Bancii Carpatica au inchis sedinta la cotatia de 8.050 lei/actiune, aceeasi cotatie de la finalul sedintei de marti.
Actiunile SIF au urcat in medie cu 0,3%, pachetele de actiuni transferate fiind mici.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de bere Haber Romania au inregistrat ieri o apreciere medie de 6,8%, in conditiile in care majoritatea tranzactiilor s-au derulat aproape de pretul maxim al zilei de 4.500 lei/actiune.
Tranzactiile cu actiuni Haber nu au fost ridicate, operatiunile de ieri insumand 469 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este AVAS, care detine o participatie de 51%. Cel mai important actionar minoritar este compania Brau Union Romania, care detine 14,1% din numarul total de actiuni. Haber a obtinut profit in ultimii ani, profitul inregistrat anul trecut fiind de peste doua ori mai ridicat decat cel inregistrat in 2002. Compania a practicat o politica constanta in acordarea de dividende in ultimii ani.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au mai castigat n medie 0,8%, cotatia osciland tot in intervalul 22.500 lei - 23.000 lei/actiune. Titlurile Argus au facut obiectul a noua tranzactii, valoarea acestora fiind de 451 miliaone lei.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de  tuburi Ispat Petrotub Roman. Toate cele 12 tranzactii care au implicat actiunile Petrotub s-au perfectat la pretul de 25.000 lei/actiune, in scadere medie cu 1,9% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 261 milioane lei. Actionarul majoritar al Petrotub este grupul LNM Holdings, care detine 69,7% din actiuni, in urma cumpararii pachetului de actiuni de la APAPS ( in prezent, AVAS). LNM detine in Romania si combinatul siderurgic Sidex Galati. Cel mai important actiaonr minoritar al Petrotub este SIF Moldova, cu o participatie de 17,4%. Petrotub nu a convocat pana in prezent AGA pentru aprobarea situatiilor financiare pe naul trecut.
Celelalte companii tranzactioante la Categoria I nu au inregistrat rulaje mai mari de 80 milioane lei. Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 3.800 lei si 3.900 lei/actiune. Lichiditatea acestor actiuni a fost extrem de redusa, transferuile totalizand doar 179 milioane lei. Pe fondul acestei lichiditati reduse, cotatia medie a urcat cu 2,1%. Sanex a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru data de 16 iulie, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea vanzarii unor echipamente industriale apartinand companiei. La sedinta, au dreptul sa participe actionarii inregistrati la sfarsitul zilei de 4 iunie.  
Ieri au fost raportate si tranzactiile derulate in cadrul ofertei publice de cumparare lansata de Septimiu Coroian pentru achizitionarea a 41,3% din actiunile companiei Salconserv Sibiu.  Ofertantul a cumparat 39,9% din actiunile  companiei, valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei fiind de 2,3 miliarde lei. Pretul oferit a fost de  810 leiactiune, in conditiile in care valoarea nominala  a unei actiuni este de 1.000 lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO