Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele opt luni

Bursa a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele opt luni

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

02.07.2012, 17:10 364

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 3%, în cel mai alert ritm din ultimele opt luni, însă rulajele au continuat să fie reduse în majoritatea cazurilor, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au salvat din nou lichiditatea.

O creştere mai accelerată decât cea de luni a fost înregistrată la 27 octombrie, când indicele general BET-C a avansat cu 3,62%.

În primele minute de tranzacţionare de luni piaţa a avansat cu 0,6%, marcând astfel a patra şedinţă consecutivă de creştere, iar după prima oră creşterea a ajuns la 2%. În ultimele patru şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu peste 6%.

Totuşi, rulajele au continuat să fie reduse luni în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, la închiderea pieţei principale doar opt acţiuni înregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.

Investitorii nu au reacţionat la anunţul de vineri al agenţiei de evaluare Moody's, care a înrăutăţit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului atribuit României. Decizia a fost luată din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare.

"În piaţă sunt prezenţi doar câţiva speculatori care se corelează imediat la tendinţele burselor externe. Pe alocuri, pe acţiuni precum Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, mai vedem din nou prezenţa unor investitori străini, care şi-au relaxat poziţia faţă de România după ultimele evenimente petrecute pe plan european. Atât creşterile, cât şi scăderile pe volume reduse nu pot fi relevante pentru trendul general, dar totuşi ele contează în percepţia generală a investitorilor despre piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 2,95%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 2,04% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 3,82%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 3,17%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Cred că piaţa noastră nu va reacţiona la publicarea rezultatelor financiare trimestriale decât în cazul acţiunilor companiilor unde vom vedea surprize. În principiu, în această perioadă a anului nu cred că vom vedea volume în creştere şi interes deosebit pe piaţa locală. Poate doar spre finalul verii, când majoritatea investitorilor se vor întoarce în piaţă", a afirmat Necula.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare de două ori sub şedinţa precedentă, când piaţa a consemnat cel mai ridicat rulaj din ultimele şapte săptămâni, de 50,7 milioane lei (11,3 milioane euro).

Aproape două treimi din lichiditatea de luni a fost asigurată de titlurile Fondului Proprietatea, cu care au fost efectuate operaţiuni de 15,6 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a crescut cu 4,6%, la 0,4775 lei.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat creşteri cuprinse între 1,59% şi 4,76%. Titlurile SIF Transilvania au fost cele mai lichide dintre cele cinci SIF-uri, cu operaţiuni de 1,4 milioane lei, iar acţiunile SIF Muntenia au consemnat cel mai redus rulaj, de 400.000 de lei.

Creşteri accelerate, de 5,41% şi, respectiv, 5,58%, au consemnat şi titlurile BRD şi Erste.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 141.000 de lei, sumă cu mult sub rulajul de vineri, de 6,2 milioane lei. Lichiditatea de vineri a fost asigurată în proporţie de 84% de un deal cu 1% din acţiunile companiei de asigurări Astra (ATRA), pentru 5,2 milioane lei.

"Momentan soluţiile agreate de către liderii europeni cred că nu fac decât să calmeze pieţele pe termen scurt şi să mai câştige timp în lupta cu datoriile statelor. Cred că începutul unui nou trend de creştere se mai amână. Deocamdată încă ne aflam într-o zonă de incertitudine. Presiunea fiind luată acum de pe sistemul bancar, cred că se va muta pe rezultatele macroeconomice din zona euro din prima jumătate a anului", a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene avansau cu până la 1,3%, prelungind trendul descendent de săptămâna trecută, după ce datele peste estimări privind industria manufacturieră din Japonia şi China au generat optimism că Asia va îmbunătăţi perspectivele de creştere economică globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24