Burse - Fonduri mutuale

Bursa a incheiat anul cu o crestere de 22% pe BET. Care au fost cei mai puternici brokeri

Bursa a incheiat anul cu o crestere de 22% pe BET. Care au fost cei mai puternici brokeri

Click pentru imaginea marita

24.12.2007, 18:27 21

Bursa a incheiat primul an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cu cele mai mici cresteri din ultimii sapte ani la nivelul indicilor. Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa a inchis anul cu o crestere de 22,05%, fata de 22,2% in 2006, in ciuda unei urcari de 3% in ultima zi. Criza de pe pietele financiare internationale a tras in jos si piata romaneasca in a doua parte a anului, in conditiile in care Bursa de la Bucuresti e tot mai corelata cu pietele externe. Cresterea indicelui a fost franata si de Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, care a pierdut 12% in 2007. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 25%, cea mai slaba performanta anuala de la lansarea sa in 2001.
Companiile mici au fost principalele castigatoare ale anului 2007, aceasta fiind explicatia pentru care indicele BET-C a urcat cu 32,6%, mai mult decat in 2006. Piata RASDAQ a fost insa revelatia acestui an, indicele general al acestei piete, RASDAQ-C, dublandu-si aproape valoarea in ultimul an. Capitalizarea celor doua piete a crescut in acest an cu 7 mld. euro, la 31,6 mld. euro, iar valoarea tranzactiilor a urcat cu 2,4 mld. euro, la 5,4 mld. euro.
Primele zece societati de brokeraj de pe piata au realizat peste 60% din tranzactiile totale, primii patru jucatori fiind KBC Securities, Raiffeisen Capital&Investment, CA IB Securities si ING Bank. Intrarile de capital strain in primele 11 luni ale anului s-au ridicat la peste 450 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO