Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pus pe fuga si fondurile de actiuni dupa ce a golit buzunarele investitorilor

Bursa a pus pe fuga si fondurile de actiuni dupa ce a golit buzunarele investitorilor
26.10.2008, 18:56 29

Bursa a injumatatit fondurile de actiuni
 
Fondurile de actiuni si-au diminuat puternic expunerea pe Bursa de frica corectiilor, doar jumatate din fondurile existente avand curajul sa detina actiuni in proportie majoritara in portofoliu.
Un fond de actiuni investeste minim 66% din active pe piata actiunilor, potrivit clasificarii Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania. Daca dupa clasificarea AAF, in piata mai raman doar noua fonduri de actiuni "autentice", dupa clasificarea Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), care considera un fond de actiuni acel fond care investeste minim 85% din active pe piata actiunilor, piata locala ar mai ramane cu doar doua fonduri de actiuni. Respectiv Napoca, administrat de Globinvest, si Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, potrivit informatiilor disponibile la sfarsitul lunii septembrie. Investitorii in cele doua fonduri au marcat pierderi mari in primele noua luni ale anului, respectiv de 51% cei care au investit la Active Dinamic si de aproape 60% in cazul investitorilor Napoca.
"Fondurile de actiuni care au mentinut o expunere de peste 80% pe piata actiunilor spera intr-o revenire a pietei. In cazul in care aceasta revenire se va intampla, respectivele fonduri vor lua parte din plin la cresteri", a spus Jan Pricop, director general adjunct la societatea de administrare KD Investments.
Din cele 19 fonduri de actiuni care activeaza pe piata locala, doar noua au investit pe piata de actiuni peste 66% din active, cat este limita stabilita pentru aceasta categorie. Restul fondurilor s-au refugiat in depozite bancare sau in obligatiuni, fie au investit in alte fonduri de investitii, expunerea pe piata actiunilor atingand in anumite cazuri minime de sub 15%. Zepter Actiuni detine o expunere de 15,5% pe piata actiunilor, in timp ce Prime Speed Capital, lansat in luna august, a investit 6,2% din active in actiuni, potrivit informatiilor disponibile la sfarsitul lunii septembrie.
Reducerea expunerii pe piata actiunilor a fost determinata pe de o parte de decizia administratorilor de a se refugia de corectii in plasamente mai putin riscante, dar si de agresivitatea corectiilor bursiere care a depreciat portofoliul de actiuni al fondului. Asociatia Administratorilor de Fonduri a decis ca Fondul Oportunitati Nationale (FON), administrat de Vanguard Asset Management si KD Maximus administrat de KD Investments, sa fie scoase din categoria fondurilor de actiuni, aceste fonduri detinand expuneri pe piata de actiuni mai mici de 66% din active timp de 12 luni. La sfarsitul lunii septembrie, FON a investit 54% din active in actiuni, in timp ce KD Maximus a plasat in actiuni jumatate din active. Cele doua fonduri au plasat in depozite bancare aproape 40% din active. FON a inregistrat o depreciere a unitatii de aproape 34% in primele noua luni ale anului, in timp ce KD Maximus a pierdut 38,6% din valoarea unitatii.
"Ma astept ca si alte fonduri de actiuni sa fie declasificate de catre AAF in perioada urmatoare. Reducerea expunerii pe actiuni este o masura de protectie a investitorilor in fondul de actiuni. Investitorii se uita in principal la randament si au fost de acord cu reducerea expunerii pe actiuni a fondului KD Maximus pentru ca astfel si-au diminuat pierderile. Cand piata de actiuni va da semne de revenire, vom reintra in piata", a spus directorul general al KD Investments.
In cele din urma, piata va fi cea care va confirma care dintre cele doua strategii a fost cea mai inspirata. In cazul unui scenariu negativ, in care Bursa nu va iesi din curba descedenta a corectiilor, fondurile cu expunere de sub 66% pe actiuni vor avea de castigat, pentru ca plasamentele consistente in depozite bancare sau obligatiuni vor diminua vizibil pierderile investitorilor.
In cazul unui scenariu pozitiv, in care Bursa va inregistra revirimentul multasteptat, investitorii in fondurile "autentice" de actiuni vor fi cei care vor avea de castigat, pentru ca portofoliul fondului este pregatit pentru o revenire a pietei.
Desi doar jumatate din fondurile de actiuni fac plasamente potrivit categoriei din care fac parte, toate fondurile de actiuni sunt insa vandute de administratori ca fonduri de actiuni.
Expunerea pe piata de actiuni determina gradul de risc al fondului. Astfel, o expunere peste 66% pe piata de actiuni echivaleaza cu un grad de risc ridicat al plasamentelor iar investitorul care investeste in acel fond isi asuma un grad ridicat de risc. Mai exact, investitorul este dispus sa castige mult, dar si sa inregistreze pierderi pe masura.
 
Investitorii de pe Bursa au pierdut un sfert din bani intr-o saptamana
 
Investitorii de la Bursa au trecut printr-o noua saptamana de foc, in urma careia acestia au contabilizat pierderi de aproape 20% pe indicele BET.
Cei mai afectati au fost tot investitorii pe SIF-uri, care au pierdut in ultimele cinci sedinte de tranzactionare o treime din bani.
Proportia scaderilor de la Bursa a determinat conducerea acesteia sa opreasca vineri, pentru a treia oara in ultimele trei saptamani, tranzactionarea pe piata, dupa ce principalele actiuni au scazut cu maximul permis pe parcursul unei zile, iar indicele BET a coborat cu mai mult de 12% intr-o singura sedinta.
Masuri similare au fost luate si pe alte burse de pe glob, cea din Rusia anuntand ca va fi deschisa abia marti, in timp ce tranzactionarea pe piata futures din SUA a fost oprita vineri temporar, pentru prima data in ultimii ani, dupa ce indicele Dow Jones a scazut vineri in predeschidere cu peste 12%.
Tot mai multe voci din piata au reiterat in ultimele zile ideea ca piata de la Bucuresti, ca si celelalte burse din lume se afla sub presiunea lichidarilor efectuate de fonduri care se confrunta cu retrageri si din aceasta cauza au nevoie urgenta de lichiditati.
Daca in urma cu cateva luni scaderile de la Bursa surveneau pe volume scazute, lichiditatea in ansamblu fiind foarte slaba comparativ cu cea de anul trecut, in prezent piata inregistreaza corectii pe volume record pentru ultimii ani.
Numai vineri, s-au realizat tranzactii pe Bursa in valoare de peste 7 mil. euro, in conditiile in care marea majoritate a actiunilor s-au ieftinit de peste patru ori de la inceputul acestui an.
Tranzactiile cu actiuni BRD si Petrom, cunoscute a fi preferate de investitorii straini, au reprezentat peste o treime din rulajul de vineri.
Bursa la termen de la Sibiu a inceput sa resimta si ea destul de puternic criza prin care trece Bursa de Valori, lichiditatea de pe piata derivatelor suferind puternic in ultimele saptamani.
Vineri, tranzactiile de la Sibex au atins o valoare de circa 2,6 milioane de euro (9,5 milioane de lei), rulajul fiind realizat pe fondul a 15.000 de contracte. In a doua jumatate a sedintei, derivatele cu activul suport actiuni au fost suspendate de la tranzactionare pentru o ora, perioada in care Bursa de la Bucuresti a fost inchisa dupa ce majoritatea titlurilor din piata inregistrau pierderi de 15%.
Conform raportului emis de Sibex vineri, piata a inregistrat in perioada 13-17 octombrie o lichiditate totala de 66,7 milioane de lei, in conditiile in care in urma cu o luna tranzactiile zilnice inregistrau minim 30 milioane de lei.
De la inceputul lunii, Sibex-ul a inregistrat tranzactii totale in valoare de 107 milioane de euro, majoritatea lichiditatii fiind realizata in primele doua saptamani din luna.
Brokerii nu vad motive de optimism nici dupa scaderile majore din ultima perioada, considerand ca Bursa mai are resurse de coborare.
"Se continua tendinta descendenta din ultimul an pe parcursul careia pot fi perioade cu scaderi violente, cum am avut parte recent, dar si reveniri, care cred ca vor pacali pe multa lume. La momentul actual este un dezechilibru intre cerere si oferta", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
El mai spune ca daca se va produce o inversare a tendintei, aceasta nu va avea loc peste noapte ci ar putea fi precedata de o perioada de consolidare.
"Preturile actiunilor sunt interesante dar pot sa devina si mai interesante, cum si riscurile au fost mari tot anul si se vor mentine la fel de mari si in perioada urmatoare. Dupa ce actiunile au scazut un an si jumatate va fi nevoie de o perioada mai mare de cresteri pe volume ridicate pentru a considera ca tendinta s-a inversat. Parerea mea este ca inainte de cresteri va fi mai intai o plafonare a preturilor intr-un interval de variatie", considera Pasol.
Totusi scaderile de pe piata nu par sa-i sperie pe insiderii companiilor de la Bursa, care au continuat sa achizitioneze agresiv titluri din piata.
Astfel, Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia a cumparat vineri un pachet de 24.000 de actiuni ale societatii de investitii financiare in schimbul sumei de circa 4.150 de euro. Gheorghe Blidaru a achizitionat in aceeasi zi 11.000 de titluri SIF Oltenia cu 1.850 de euro.
Petru Uscav, persoana initiata din cadrul SIF Muntenia, a cumparat vineri 50.000 de actiuni SIF4 pentru aproape 6.800 de euro
Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a continuat sa cumpere titluri la banca romanesca, vineri achizitionand un pachet de 40.000 de actiuni in valoare de 88.400 de euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO