Burse - Fonduri mutuale

Bursa a resimtit ieri scaderile de luni ale europenilor

Bursa a resimtit ieri scaderile de luni ale europenilor

Click pentru imaginea marita

30.09.2008, 18:10 15

Bursa de la Bucuresti a continuat trendul descendent consemnat la inceputul saptamanii, indicele BET, principalul indice care reda evolutia primelor 10 companii in functie de lichiditate, inregistrand o corectie de 3,9%. Indicele extins al pietei, BET-XT, a pierdut 4,4%, pana la nivelul de 440 de puncte.

Cea mai mare scadere s-a inregistrat in randul societatilor financiare, indicele BET-FI, care reda evolutia SIF-urile, inregistrand o corectie de 5,7% fata de nivelul de referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mare scadere, de 7,2%, pana la pretul de 1,29 lei/actiune. In topul scaderilor, titlurile SIF Oltenia au fost urmate de actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 6,1% si respectiv 5,7%, fata de nivelurile de referinta atinse in sedinta anterioara. Titlurile SIF Oltenia au fost de asemenea cele mai tranzactionate titluri din piata (5,9 mil. actiuni), in valoare de peste 7,6 mil. lei.
Brokerii sunt de parere ca scaderea consemnata in sedinta de ieri s-a datorat in principal nevoii unei corectii in corelatie cu principalele burse europene, care au consemnat luni, dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti, scaderi cuprinse intre 5% si 6%. De asemenea, tot luni, indicele bursier american Dow Jones a inregistrat o scadere de 7%, fiind cea mai mare corectie inregistrata intr-o singura sedinta.
In sectorul energetic, principalele titluri au inregistrat de asemenea pierderi, reducand cotatia indicelui de profil cu 3,9%, pana la nivelul de 605 puncte.
Titlurile Petrom (SNP) au consemant o scadere de 6,8%, pana la pretul de 0,317 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 2,7% sub nivelul de referinta. Actiunile companiei transportatoare de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) au inregistrat o corectie semnificativa, de 4%, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut in sedinta de ieri 3,9%, atingand astfel pretul de 17 lei/actiune.
In sectorul bancar, titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis sedinta pe plus, in crestere cu 4,2% fata de nivelul de referinta, atingand astfel un pret de tranzactionare de 0,225 lei/actiune. Actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) au pierdut in sedinta de ieri 5%, in vreme ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o scadere de 4%, pana la pretul de 132,5 lei/actiune. "Multi spun ca Bursa a suferit scaderi mai drastice decat celelalte piete europene sau din regiune, dar daca te uiti pe un grafic la cei mai importanti indici ai burselor de afara, toti sunt la niveluri din 2005 si le testeaza pe cele din 2004, exact unde ne aflam si noi in acest moment", Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Incepand de astazi, CNVM suspenda comisioanele de 0,8% din valoarea tranzactiilor desfasurate pe Bursa, masura urmand a fi aplicata pana la sfarsitul acestui an.
Indicii europeni au consemnat pe parcursul sedintelor de ieri o temperare a trendurilor descendente, inchizand insa tot pe minus. Indicele francez CAC 40 a consemnat o scadere de 0,3%, in vreme ce indicele german DAX a coborat cu 1%. Indicele britanic, in ciuda agravarii situatiei pe piata bancara, a urcat ieri cu 0,3%, pana la nivelul de 4.800 de puncte. Pe fondul deteriorarii situatiei financiare din Statele Unite, pretul petrolului inregistra in debutul sedintei de tranzactionare o scadere chiar si de 6%, insa spre sfarsitul sedintei, a revenit pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO