Burse - Fonduri mutuale

Bursa a revenit pe plus ieri, dar volumele de tranzacţionare rămân anemice

Bursa a revenit pe plus ieri, dar volumele de...

Autor: Stefan Musgociu

17.04.2013, 00:04 355

Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere în ultima oră a şedinţei de ieri şi a încheiat în urcare cu 0,56% (indicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat o parte din corecţia de luni şi s-au întors spre preţul maxim istoric atins vineri.

Acţiunile FP au scăzut cu 0,5% în prima jumătate de oră a şedinţei, urmând linia descendentă a pieţei, după ce luni au coborât cu peste 2%. După primele 30 de minute, preţul titlurilor Fondului Proprietatea s-a întors pe verde, iar volumele de tranzacţionare au început să crească.

Astfel, la închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6605 lei, preţ cu 0,69% peste nivelul de luni. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 8,2 mil. lei. Vineri, acţiunile FP au închis la 0,67 lei, apropiindu-se de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

„Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea are o motivaţie să fie mai stabil de când a fost anunţat programul de răscumpărare, având în vedere că este vorba de o cantitate destul de mare. Totuşi, cred că nu va face notă discordantă de mersul general al pieţei atunci când aceasta are o mişcare destul de evidentă“, a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 1,03% peste nivelul de luni, iar indicele BET-FI a urcat cu 1,43%. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni de 19,5 mil. lei (4,4 mil. euro), valoare cu 13% sub rulajul de luni, de 22,4 mil. lei (5,1 mil. euro). Două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea (8,2 mil. lei) şi deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,3 mil. lei), BRD (1,3 mil. lei) şi Transgaz (980.000 de lei). „Evoluţia pieţei a fost susţinută în mare parte în acest an de aşteptările pentru dividende şi de părţile interesate să participe la adunările generale ale acţionarilor. Odată identificate şi clarificate aceste date, piaţa a intrat într-o perioadă de corecţii uşoare şi de multe ori am asistat la şedinţe apatice“, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de luni, de numai 92.000 de lei.

Peste 86% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 10% din acţiunile firmei imobiliare de închiriere a imobilelor TCI Invest Cluj Napoca (TCII) pentru 1,7 mil. lei. Ti­tlurile au fost transferate la preţul de 34,58 lei, cu 44% peste cotaţia precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu câte 0,2%, în timp ce piaţa de la Londra era în scădere cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO