Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut cu 1%, influenţată de Japonia şi de unele marcări de profit

Bursa a scăzut cu 1%, influenţată de pieţele externe şi de unele marcări de profit

Autor: Stefan Musgociu

11.03.2011, 16:55 19

Bursa a scăzut vineri cu 1,02%, urmând liniadescendentă a pieţelor externe, după cutremurul dinJaponia, iar brokerii cred că unii speculatori aumarcat şi o parte din profituri şi, totodată, au dus lichiditateauşor peste rulajul de joi.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produsvineri în largul coastei de nord-est a Japoniei,fiind cel mai puternic din ultimii 140 de ani. Dezastrul a cauzatvaluri tsunami, inundaţii şi incendii. Numeroasefabrici de automobile şi electronice au fost închise de companiilejaponeze, iar porturile de pe coasta de est au fost aruncate înhaos. Au fost semnalate incendii la o rafinărie petrolieră şi uncombinat siderurgic. Mai multe centrale nucleare şirafinării petroliere au fost închise.

Dezastrul din Japonia a amplificat aversiunea larisc a investitorilor, care era deja pe creştere după ce în şedinţade joi pe piaţa din SUA indicele Dow Jones Industrial Average acoborât sub nivelul psihologic de 12.000 de puncte.

"Toţi aceşti factori negativi au făcut să apară şi pe bursa de lanoi o serie de vânzători dornici să marcheze o parte din profituridupă creşterile din ultima perioadă. Mărimea ordinelor ne face săcredem că la vânzare au fost mai mult speculatori, decâtinvestitori instituţionali, ei vânzând în speranţa de a cumpăra maijos acţiunile", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Morariu, brokerla BT Securities.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere pe medie cu1,8%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorulenergetic, a înregistrat un recul de 1,69%.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) auînregistrat corecţii mai vizibile şi au coborât pe medie cu 1,94%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels