Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut uşor; rezultatele record ale Petrom nu au influenţat semnificativ acţiunile

Bursa a scăzut uşor; rezultatele record ale Petrom nu au influenţat semnificativ acţiunile

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

22.02.2012, 13:43 243

Bursa de la Bucureşti a urmat linie burselor europene şi a scăzut cu 0,73% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care preţul acţiunilor OMV Petrom (SNP) nu a fost influenţat semnificativ la rezultatele financiare record anunţate miercuri de grupul Petrom.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după primele 30 de minute a trecut pe scădere, urmând linia burselor europene. Totuşi, cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost concentrată doar pe câteva acţiuni.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,3%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,69% sub închiderea de marţi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,6%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

La ora 13:00, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 1,19%.

În primele minute ale şedinţei, acţiunile OMV Petrom au atins un maxim de 0,4015 lei, cel mai ridicat nivel de după 8 iulie 2011, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii investitori după publicarea rezultatelor financiare ale grupului Petrom. În următoarele zece minute cotaţia Petrom a început să scadă treptat şi a trecut uşor pe roşu.

Brokerii spun că investitorii anticipau rezultate foarte bune la Petrom, astfel că estimările acestora s-au reflectat deja în creşterile înregistrate de acţiunile companiei în precedentele şedinţe. După confirmarea estimărilor, prin publicarea rezultatelor record, o parte dintre investitori au început să îşi marcheze profiturile.

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

La ora 12:26 acţiunile OMV Petrom au fost suspendate de la tranzacţionare pentru informarea investitorilor cu privire la o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

La momentul opririi de la transfer, titlurile OMV Petrom erau în stagnare, fiind cotate la 0,3898 lei, şi consemnau al treilea rulaj din piaţă, de 1,7 milioane euro. Titlurile vor reveni la tranzacţionare la ora 14:00.

După anunţul privind zăcământul de gaze naturale, acţiunile OMV au urcat cu până la 5,8% pe bursa de la Viena, însă apoi creşterea a încetinit la 3,5%.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare de peste patru ori sub rulajul din prima parte a şedinţei de marţi, de 54,4 milioane lei (12,5 milioane euro). Lichiditatea de marţi a fost asigurată, însă, în proporţie de 82% de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea şi BRD (BRD).

Titlurile FP au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 4,2 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,19%, la 0,535 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels