Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile Băncii Transilvania, estimate de Wood & Co la 26,7 lei în următorul an, în scădere cu 14% de la nivelurile actuale

Bursă. Acţiunile Băncii Transilvania, estimate de Wood...

Autor: Eduard Ivanovici

23.05.2024, 07:17 4455

Casa de brokeraj Wood & Company, cu sediul la Praga, şi-a păstrat preţul-ţintă de 26,7 lei pe unitate acordat acţiunilor Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă de pe piaţa locală în funcţie de active, reiese dintr-un raport de analiză publicat pe platforma BVB Research.

Din decembrie 2023, de când analiştii au lansat prima dată ratingul de 26,7 lei, acţiunile TLV s-au apreciat cu 33,6%, de la 23,2 lei la 31,05 de lei pe unitate la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri. Banca de la Cluj este pe plus cu 28% în 2024, având una dintre cele mai ridicate dinamici din structura indicelui de referinţă BET în acest interval. „Per total, considerăm că rezultatele băncii din T1/2024 sunt pozitive. În pofida faptului că profitul de bază, înainte de provizioane, a venit, în mare parte, în linie cu aşteptările noastre, vedem drept constructive marja netă a dobânzii (NIM) şi extinderea puternică a portofoliului de credite”, se arată în raport.

Analiştii au păstrat recomandarea de cumpărare pentru acţiunile TLV. Cu preţul-ţintă de mai sus, cotaţia este estimată a scădea cu 14% în următoarele 12 luni. În ultimul an, acţiunile au urcat cu aproximativ 80%, pe un rulaj de 2,4 miliarde de lei.

„Cheltuielile de exploatare (OPEX), în urcare cu 26% an/an, au crescut puţin mai mult decât ne aşteptam, plus 5,3% vs. estimările noastre (...) Alte cheltuieli s-au majorat semnificativ (plus 40%), însă de notat că noua taxă bancară este luată în calcul, aşa că nu este justă o comparaţie cu T1 de anul trecut”, continuă Wood. Banca Transilvania a realizat în primele trei luni de anul acesta un profit net de 913 milioane de lei la nivel individual, în urcare cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, reprezentând aproape o treime din rezultatul net bugetat pentru întreg anul 2024. Creditele nou acordate au urcat cu 26% la 74.000, valorând în total 5,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24