Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Comvex începe un proces de analiză a unor proiecte de dezvoltare, după ce compania a beneficiat de creşterea traficului de mărfuri din portul Constanţa: profitul din 2023, plus 82%

Bursă. Comvex începe un proces de analiză a unor...

Autor: Eduard Ivanovici

23.04.2024, 18:56 2309

Consiliul de administraţie al Comvex (simbol bursier CMVX), cel mai mare operator portuar din Constanţa, a decis pe 23 aprilie demararea unui proces de analiză a unor opţiuni strategice în legătură cu proiectele de dezvoltare ale societăţii – unul dintre principalii beneficiari ai traficului de mărfuri din portul de la Marea Neagră, efect direct al războiului ruso-ucrainean.

Proiectele de dezvoltare s-ar realiza „sub forma permisă de lege, inclusiv dar fără a se limita la finanţări bancare, emitere de acţiuni sau obligaţiuni, împrumut de la acţionari, atragerea unui investitor strategic, încheierea de parteneriate cu privire la anumite părţi ale activităţii Societăţii, pentru a identifica cea mai avantajoasă metodă de a implementa planurile Societăţii de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi a-i creşte valoarea prin întărirea poziţiei acesteia pe piaţă, în contextul expansiunii activităţii Comvex pe fondul creşterii traficului de mărfuri prin portul Constanţa”, conform BVB.

Tot astăzi, Comvex a anunţat rezultatele financiare aferente anului trecut. Profitul net a ajuns pe 31 decembrie 2023 la 189,7 milioane de lei, în creştere cu 82% faţă de 2022. Veniturile au însumat 459 de milioane, plus 18,3%, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10,3% la 236,4 milioane de lei.

În cadrul adunării generale a acţionarilor, s-a decis că societatea va acorda dividende de 125 de milioane de lei din profitul de anul trecut, respectiv un dividend brut de 10,7241 lei pe acţiune, adică un randament de 10,3% pe baza preţului actual de la Bursă. Plata se va realiza pe 21 iunie.

Comvex are patru acţionari semnificativi, cel mai mare dintre aceştia fiind Solidmet, societate înregistrată în Bucureşti, cu 30,7% din capital. Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited, grup înregistrat la Londra, deţine 28% din acţiuni. Urmează Ruxandra-Ioana Nicola şi Anca Mihaela Drăgoi, cu pachete de câte 17,6%.

Acţiunile CMVX sunt pe plus cu 5% anul acesta şi 136% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 7,7 milioane de lei. La 1,2 miliarde de lei ajunge valoarea de piaţă a societăţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO