Burse - Fonduri mutuale

Bursa continuă rally-ul, iar SIF Moldova şi Fondul Proprietatea sunt în prim plan

Bursa continuă rally-ul, iar SIF Moldova şi Fondul Proprietatea sunt în prim plan

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2012, 10:47 925

Bursa de la Bucureşti a deschis prima şedinţă de tranzacţionare din februarie cu o creştere de aproape 1% pe indicele BET, după ce în ianuarie principalul indice al BVB a câştigat 12,7%.

Vedetele sunt însă acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat indicele BET-FI cu peste 2% în prima jumătate de oră. În ianuarie, BET-FI a crescut cu 16,5%.

SIF Moldova (SIF2) a deschis cu o creştere de 3,6%, după ce a anunţat ieri că le va propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,22 lei/acţiune, ceea ce ar însemna un randament de 15,7% pentru cei care cumpără acţiunile la preţul actual de 1,398 lei. Valoarea totală a dividendelor se ridică la 114,2 mil. lei şi reprezintă 60% din profitul net pe 2011. SIF Moldova a convocat şi adunarea generală extraordinară a acţionarilor care va avea pe ordinea de zi majorarea capitalului social cu circa 103 mil. lei prin aporturi în numerar ale acţionarilor. Dacă operaţiunea va fi aprobată, fiecare acţionar va putea subscrie două acţiuni la preţul de 0,11 lei pentru fiecare acţiune deţinută.

Acţiunile celorlalte SIF-uri au înregistrat şi ele creşteri cuprinse între 1% şi 2% în deschidere.

Titlurile Fondului Proprietatea rămân însă în prim plan, datorită interesului ridicat al investitorilor străini. Titlurile FP au mai câştigat 1,08% în deschidere şi înregistrează a 14-a zi de creşteri consecutive. De la începutul lunii ianuarie, titlurile FP au crescut cu 19%.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,5% după publicarea rezultatelor financiare preliminare, deşi banca a raportat pe 2011 un profit net cu 35% mai mare decât în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO