Burse - Fonduri mutuale

Bursa creste pe asteptari. Ce se va intampla daca economia nu confirma?

Bursa creste pe asteptari. Ce se va intampla daca economia nu confirma?
06.08.2009, 18:10 24

Bursa a inregistrat ieri cresteri spectaculoase, in special pe societatile financiare, care la nivelul indicelui BET-FI au urcat cu 5,7% peste referinta, depasind pragul de 20.000 de puncte. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a urcat cu peste 2,8%, pe fondul aprecierilor puternice inregistrate de banci.

In sectorul energetic, cresterile au fost mai temperate, indicele de profil, BET-NG castigand 1,6% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca valul de cresteri puternice din ultima perioda vine doar pe fondul unor asteptari ale investitorilor privind rezultatele companiilor si evolutia economiei, iar o infirmare din partea indicatorilor macroeconomici ar putea duce la o corectie de aceeasi amploare cu cresterile.

"Atat piata locala, cat si cele internationale inregistreaza cresteri pe fondul asteptarilor investitorilor. Daca nu vor veni confirmari din partea economiei, la nivelul indicatorilor macro, vom asista la o corectie in piata, de aceeasi amploare si viteza ca si cresterile", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la societatea de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au marcat cel mai mare avans dintre societatile financiare, de 7,7%, urcand astfel la pretul de 1,11 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 6,7%, SIF Transilvania (SIF3), de 6% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 4%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cea mai mica crestere la aceasta categorie, de doar 3,8% fata de referinta, urcand la pretul de 0,68 lei/titlu.

"Cresterile pe SIF-uri se datoreaza unor motive tehnice, investitorii intrand masiv la cumparare dupa ce indicele BET-FI a depasit pragul suport de 20.000 de puncte. De asemenea au fost si rezultatele societatilor bancare, care au venit peste asteptari si au ridicat cotatia SIF-urilor. Asteptarile investitorilor pe SIF-uri indica urmatorul prag suport la 24.000 de puncte si cred ca sunt sanse sa vedem acest nivel pana la sfarsitul anului", a adaugat Necula.

Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat ieri avansuri considerabile, de 4,7% si respectiv 4,3%, cotatia titlurilor urcand la pretul de 11,1 lei/actiune si respectiv 1,47 lei/actiune. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 7,5% fata de referinta, la pretul de 117,6 lei/actiune.

"Sectorul financiar, si in special bancile, lasa impresia ca au cele mai mari sanse de revenire pe piata locala. Cu toate acestea, ma astept la o corectie undeva la sfarsitul lunii sau inceputul lunii septembrie, cresterile fiind prea puternice intr-un timp relativ scurt", a explicat Necula.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 3,7% fata de referinta, urmate in top de cresterea Rompetrol Rafinare (RRC), de 3,4%. Titlurile Petrom (SNP) au urcat cu doar 0,4%.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce compania a publicat ieri seara rezultatele semestriale.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au revenit puternic pe crestere.
  • Evolutia societatilor financiare dupa ce indicele BET-FI a spart pragul suport de 20.000 de puncte.
  • Reactia pietei americane dupa publicarea indicelui de ocupare si somaj pentru luna iunie.
  • Statistica publica indicele cifrei de afaceri in comert si servicii pentru luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO