Burse - Fonduri mutuale

Bursa da semne ca slabeste ritmul

25.07.2005, 19:15 10

Bursa si-a redus usor motoarele pe final de saptamana, in ultimele doua sedinte inregistrandu-se o usoara reducere a lichiditatii, precum si variatii din ce in ce mai mici ale indicilor, "prevestind" parca o evolutie mai linistita pentru saptamana aceasta.

Valoarea tranzactiilor derulate vineri in piata a fost mai redusa decat in sedintele precedente, doar 18 mil. lei (5 mil. euro). Indicii bursieri au inregistrat, la randul lor, variatii mai putin semnificative, ce nu au depasit 1%.

"Evolutia pietei din ultimele doua sedinte ale saptamanii a fost una previzibila. Era normal ca piata sa mai slabeasca din ritm, in conditiile in care unele actiuni au inregistrat cresteri de 15-20%, unii investitori incepand sa-si marcheze profiturile. Pentru perioada urmatoare este de asteptat o evolutie mai calma a pietei. Desigur, anumite titluri vor continua sa creasca, mai ales cele ale companiilor la care se asteapta rezultate foarte bune pe primul semestru, cum sunt companiile petroliere si bancile. Valoarea tranzactiilor din piata se va mentine probabil in jurul valorii de 20 de milioane de lei, ceea ce inseamna o lichiditate foarte buna pentru aceasta perioada", a comentat Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al SSIF Broker Cluj.

Cea mai buna evolutie au avut-o vineri actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au castigat aproape 4,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,097 lei/actiune. Majoritatea brokerilor prognozeaza ca actiunile rafinariei Petromidia vor depasi nivelul de 0,1 lei/actiune in perioada urmatoare, in conditiile in care rezultatele la sase luni se anunta foarte bune. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost vineri de 2,85 milioane de lei (0,8 milioane de euro).

Actiunile celeilalte companii petroliere, Petrom, nu au avut o evolutie la fel de buna in ultima sedinta a saptamanii, cand s-a facut simtita o usoara presiune la vanzare datorata probabil unor investitori care si-au marcat profiturile, in conditiile in care ordinele de cumparare nu au mai fost la fel de consistente ca in zilele precedente. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a perfectat la pretul de 0,473 lei/ actiune, in coborare cu 1,5%.

Si actiunile bancilor au avut evolutii diferite vineri, Banca Transilvania castigand 1,2%, in timp ce Carpatica a pierdut aproape 2%.

Evolutia SIF-urilor a fost mai linistita in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, observandu-se o scadere atat la nivelul lichiditatii, cat si al volatilitatii cursului. Pe final de sedinta s-a observat o tendinta de scadere pentru titlurile SIF, indicele BET-FI inchizand sedinta pe minus. Cea mai semnificativa scadere au inregistrat-o actiunile SIF Muntenia, care au coborat cu 2,9%, iar SIF Transilvania fiind singura care a inregistrat o crestere de 0,7%.

"Titlurile SIF au rezistat destul de bine, in conditiile in care joi si vineri unii investitori si-au marcat pozitiile de pe SIF-uri. Probabil ca in perioada urmatoare SIF-urile isi vor continua evolutia ascendenta, iar variatiile de pret se vor mai atenua, pe masura ce speculatorii isi vor da seama ca este din ce in ce mai greu sa reintre pe SIF-uri la un pret mic dupa ce isi marcheaza profiturile", considera Ceuca.



Piata RASDAQ

Valoarea tranzactiilor pe piata RASDAQ a ajuns vineri la 6,86 de milioane de lei (1,93 milioane de euro), rulajul ridicat datorandu-se in mare parte transferurilor realizate cu titlurile Conserv Buftea si Alcom Zalau.

PRIN cele doua tranzactii derulate cu actiunile Conserv Buftea s-au transferat 146.682 de actiuni reprezentand aproape 43% din capitalul social al companiei. Operatiunea s-a derulat la un pret de 25,6 lei/actiune, cu 13,77% mai mare fata de sedinta anterioara.

In cazul Alcom Zalau, a fost transferat un pachet de 20,5% din actiuni. Titlurile societatii de comert cu amanuntul s-au apreciat astfel cu 18,2%, la un nivel de 1,3 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu titlurile celor doua societati reprezinta 81,6% din rulajul total al sedintei de vineri.

Titlurile Biofarm au inregistrat ieri o scadere usoara de 0,55%, in conditiile unui curs mediu calculat la 0,3612 lei/actiune. La sfarsitul sedintei, actiunile producatorului de medicamente au fost evaluate la un pret de 0,37 lei/actiune, maximul sedintei, dupa ce cotatia atinsese un minim de 0,35 lei/actiune.

Braiconf Braila s-a mentinut pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent al primei categorii, cu un rulaj de 68.264 de lei (19.200 de euro), apropiat de cel din sedinta precedenta.

Dupa fluctuatiile majore din ultima perioada, titlurile producatorului de textile au inregistrat o scadere usoara, de 0,56%, in conditiile unui curs mediu de 0,885 lei/actiune.

Ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 0,87 lei/actiune, minimul sedintei, dupa ce cotatia atinsese un maxim de 0,91 lei/actiune.

Actiunile Mittal Steel Roman au inregistrat o corectie negativa de 13,54%, dupa ce cotatia crescuse in sedinta precedenta cu aproape 15%. Aceste actiuni au avut in ultima perioada fluctuatii semnificative ale cotatiei, ultima tranzactie de vineri desfasurandu-se la un pret de 4,02 lei/actiune. Lichiditatea a fost insa relativ scazuta pentru titlurile producatorului de tevi.

De o apreciere semnificativa a cotatiei au beneficiat actiunile societatii Bega Minerale Industriale Aghiresu (judetul Cluj), acestea inregistrand vineri o crestere de 25%. Singura tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la un pret de 2,5 lei/actiune. Astfel, au fost transferate aproape 90.000 de actiuni, reprezentand 20,7% din capitalul companiei de extractie a pietrisului.

In cazul Companiei Hoteliere Intercontinental Romania a fost efectuata tot o singura tranzactie, la un pret de 0,0655 lei/actiune, mai mare cu 0,76% fata de sedinta anterioara.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO