Burse - Fonduri mutuale

Bursa da semne de revenire, dupa ce cresterile s-au mutat pe actiunile mici. Brokerii sunt inca reticenti

Bursa da semne de revenire, dupa ce cresterile s-au mutat pe actiunile mici. Brokerii sunt inca reticenti

Pentru detalii vezi documentul atasat

28.05.2008, 21:25 18

Brokerii recomanda insa precautie, acestia fiind de parere ca avansurile inregistrate de actiunile mai putin lichide au fost determinate de speculatori, care au profitat de contextul mai favorabil de care au beneficiat unele actiuni pentru a atrage atentia si asupra altor emitenti.
"Piata este la discretia speculatorilor in conditiile in care detinatorii de actiuni, si ma refer aici la straini, sunt prea putin activi pe piata. Cel mai bun marketing la Bursa este sa atragi atentia. Cresterile mari atrag alti speculatori si mai departe investitori care chiar cred stirile de la care au pornit cresterile. Sau in cazul altor actiuni, cotatiile scad exagerat de mult si sunt urcate pe lichiditate slaba pana la momentul in care incep sa apara tranzactii pe ele", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Companiile din sectorul chimic au fost propulsate de rezultatele de la Azomures si Amonil, insa brokerii sustin ca in unele cazuri cresterile mari din ultima perioada nu sunt justificate. "Unele actiuni, precum Azomures si Amonil, au crescut indreptatit, evolutiile acestora insufland optimism si altor actiuni, in viata carora nu s-a schimbat practic nimic. De aceea recomand precautie. Investitorii care cumpara trebuie sa faca foarte bine distinctia intre elementele fundamentale pe care se bazeaza si cele speculative, pentru ca la final cineva va ramane cu toate actiunile care cresc acum", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Pe sectorul chimic este valul de interes manifestat de investitori din ultima perioada. Nu stiu insa cat de justificate sunt cresterile si pe plan financiar. La Bursa evolutiile spectaculoase apar pe emitentii cu rezultate financiare mai slabe si la cel mai mic semn pozitiv. Mai intai au fost rezultatele bune la Azomures si investitorii au extrapolat si au inceput sa cumpere si pe celelalte companii din sector", considera Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
Alti brokeri sunt de parere ca unele evolutii au la baza si speculatiile legate de valoarea activelor pe care acestea le detin.
"Pe fiecare dintre companii se speculeaza o conjunctura favorabila. La Sinteza este vorba de terenurile care valoreaza nu stiu cat, Amonil beneficiaza de cresterea pretului la uree in contextul international. La Azomures este acelasi lucru, dublat si de rezultate. Cred ca este un entuziasm deplasat avand in vedere conditiile actuale din piata si companiile respective. Piata de comodities este volatila si conjunctura se poate schimba foarte repede", considera Caramiha.
Sinteza Oradea si-a reevaluat anul trecut activele din patrimoniu, in urma acestei operatiuni rezultand un plus de 41,5 mil. euro.
Actiunile producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti, au revenit la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti cu cresteri importante, de la debutul acestora titlurile sarind consecutiv cu 15% pe parcursul ultimelor patru sedinte. "Victima" cresterilor de ieri au cazut si actiuni precum cele ale UCM Resita (UCM), Altur Slatina (ALT) sau Oil Terminal (OIL), titluri mai putin urmarite de investitori, carora brokerii nu le gasesc motive pentru evolutiile inregistrate.
"In momentul de fata se merge foarte mult pe idee de speculatie. Este ceva similar cu ce s-a intamplat la Electroputere anul trecut. Investitorii cumparau fara sa aiba un criteriu pe care sa se bazeze, ci pentru ca daca reuseai sa cumperi astazi actiuni maine existau sanse mari sa le vinzi cu 15% mai mult", explica Chisu.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest
In momentul de fata se merge foarte mult pe ideea de speculatie. Este ceva similar cu ce s-a intamplat la Electroputere anul trecut. Unele actiuni, precum Azomures si Amonil, au crescut indreptatit, evolutiile acestora insufland optimism si altor actiuni, in viata carora nu s-a schimbat practic nimic. De aceea recomand precautie. Investitorii care cumpara trebuie sa faca foarte bine distinctia intre elementele fundamentale pe care se bazeaza si cele speculative.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest
Pe sectorul chimic este valul de interes manifestat de investitori din ultima perioada. Nu stiu insa cat de justificate sunt cresterile si pe plan financiar. La Bursa evolutiile spectaculoase apar pe emitentii cu rezultate financiare mai slabe si la cel mai mic semn pozitiv. Mai intai au fost rezultatele bune la Azomures si investitorii au extrapolat si au inceput sa cumpere si pe celelalte companii din sector. Totusi, nu poti sa rupi ask-ul la Amonil pentru ca te astepti ca Bursa sa revina.

Adrian Caramiha, broker
Piata este la discretia speculatorilor in conditiile in care detinatorii de actiuni, si ma refer aici la straini, sunt prea putin activi pe piata. Cel mai bun marketing la Bursa este sa atragi atentia. Cresterile mari atrag alti speculatori si mai departe investitori care chiar cred stirile de la care au pornit cresterile. Sau in cazul altor actiuni, cotatiile scad exagerat de mult si sunt urcate pe lichiditate slaba pana la momentul in care incep sa apara tranzactii pe ele.

Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust
Sunt actiuni ca Azomures, Turbomecanica, Oil Terminal sau Amonil ale caror aprecieri au venit pe baza respectivelor pe care acestea le au. Azomures este vedeta de la distanta. Actiunile respective au ramas fara vanzatori pentru ca aprecierile mari fac foarte grele achizitiile in perioade care preced confirmarea trendului pe piata. Treptat, ma asteptam ca din ce in ce mai multi emitenti sa inregistreze evolutii bune pentru ca multa vreme a existat un pesimism exagerat pe piata.

Leonard Visan, director general Investica
Actiunile care au crescut puternic in ultimele zile sunt titluri destul de putin lichide, care pot fi speculate. Cred ca evolutia lor este rezultatul unor strategii de tranzactionare, desi unele dintre ele au crescut cu pe fondul unor volume mari. Rezultatele de la Azomures au fost scanteia care a declansat aceste cresteri. Cred ca efuziunea aceasta nu va mai dura mult, pentru ca in acest moment e mai tentant sa-ti marchezi profiturile decat sa mai cumperi.

Marius Olteanu, director general SIRA
Cred ca se poate vorbi de un inceput de revenire pe piata, pentru ca sunt cresteri de cateva zile bune. Se poate spune ca asistam la o schimbare a sentimentului in piata si la o deconectare fata de pietele internationale. Trebuie insa o consolidare a trendului pentru ca investitorii sa revina in piata sau sa inceapa sa investeasca din nou in fonduri mutuale. Cred ca urmeaza o perioada de acumulare si ne putem astepta la cresteri in vara, la fel ca in ultimii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO