Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a primit avizul CNVM pentru listare

18.05.2010, 23:08 38

Listarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe propria platformade tranzactionare a intrat in linie dreapta, dupa ce ComisiaNationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ieri ca a aprobatprospectul de listare, iar primele tranzactii cu actiuni BVB arputea avea loc la inceputul lunii iunie.

Bursa de Valori este prima companie importanta care se listeazape piata de actiuni de la Bucuresti, dupa listarea Teraplast, in2008. Conform ultimelor anunturi de vanzare sau cumparare aactiunilor BVB, operatorul de piata este evaluat la circa 50-60mil. euro, iar odata cu listarea ar intra in topul celor mai mari20 de companii de pe piata.

Cu toate acestea, reprezentantii Bursei spun ca actiunile vor ficotate cel mai probabil la categoria a II-a, in prima faza.

"Listarea efectiva va avea loc dupa parcurgerea tuturorprocedurilor legale, fiind necesare avizele Comisiei de Cotare siale Consiliului Bursei. Procedura poate fi realizata pana la finelelunii mai, iar inceperea tranzactionarii poate avea loc in lunaiunie, in functie de contextul de piata", a declarat StereFarmache, presedintele BVB.

El spune ca nu asteapta neaparat revenirea Bursei pe rally, ci oconjunctura normala, fara volatilitatea ridicata care acaracterizat evolutia actiunilor din piata in ultimelesaptamani.

Listarea Bursei vine in contextul in care principalele actiunide pe piata au inregistrat corectii puternice incepand din lunaaprilie, iar in ultimele doua saptamani volatilitatea a atins cotemaxime, ceea ce ar putea influenta evolutia actiunilor. Pe de altaparte, ultimele saptamani au fost caracterizate si printr-ocrestere a lichiditatii, valoarea tranzactiilor cu actiuni de peBursa depasind frecvent pragul de 10 mil. euro, ceea ce poate fiperceput ca un factor pozitiv, in conditiile in care principalasursa de venit a operatorului de piata sunt comisioanele incasatepe tranzactiile cu actiuni.

"Cred ca investitorii vor avea informatii complete privindactivitatea Bursei pentru a lua decizii corecte. In plus,activitatea Bursei are o crestere fata de 2009, iar pana la listarevom publica si primele situatii financiare partiale pe 2010", aprecizat Farmache.

El spune ca actiunile BVB vor fi admise cel mai probabil lacategoria a II-a, in conditiile in care Bursa nu indeplineste unadintre cerintele de admitere la categoria I, respectiv ca numarulde actionari sa fie de peste 2.000.

"Desi cred ca Bursa s-ar califica la categoria I, avandposibilitatea sa acorde derogari, vom evita acest lucru pentru capozitionarea sa se faca in mod natural", a spus Farmache.

Bursa are in prezent 330 de actionari, cei mai mari fiind DanielTepes, cu 4,53% din actiuni, Mircea Musgociu, cu 4,35%, si firmelede brokeraj Romcapital si Broker, cu cate 3%.

BVB si-a bugetat pentru acest an venituri de 20,67 milioane delei, in scadere cu 9% fata de anul trecut, si un profit net cu 38de procente mai mic, de 5,1 milioane de lei.

Spre deosebire de anul trecut insa, Bursa isi propune sa obtinaprofit din operatiuni, dar mizeaza pe castiguri mai mici dindobanzi. Bursa a distribuit dividende de 1,023 lei/actiune dinprofitul net obtinut anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO