Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,76% săptămâna trecută, o singură acţiune din BET încheind săptămâna pe plus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,76% săptămâna...

Autor: Dan Grigore Ivan

26.03.2018, 00:08 846

♦ Indicele BET rămâne, cu o apreciere de 11,7% în 2018, una dintre cele mai însemnate din lume, în condiţiile în care majoritatea burselor consacrate se pregătesc să încheie un prim trimestru din acest an în teritoriul negativ, ca urmare a scăderilor violente începute la sfârşitul lunii ianuarie.

În cea mai dură săptămână din ultimii doi ani pentru marile pieţe de capital ale lumii, bursa de la Bucureşti a simţit valul de anxietate, iar indicele BET, referinţa bursei locale, a afişat la capătul acestei perioade o depreciere de 1,76%, în condiţiile în care media europeană a fost de -3,15%. Acum două săptămâni, bursa românească creştea cu 4% în cinci şedinte de tranzacţionare şi atingea cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

Indicele american Dow Jones a scăzut cu 5,7% săptămâna trecută, cea mai dură cădere din ultimii doi ani, pe fondul anunţului administraţiei Trump de a impune taxe vamale pentru exporturile de oţel (25%) şi aluminiu (10%) din China. A doua economie a lumii a anunţat la rândul ei vineri că ar putea ţinti un coş de 128 de produse de provenienţă americană, cu o valoare de import totală de 3 miliarde dolari.

Prinse în menghina celor două mari puteri economice, bursele lumii au reacţionat rapid la eventualele schimbări de direcţie în comerţul mondial.

Băncile, campioanele de până acum în materie de randamente de la începutul anului, au condus seria de scăderi de la Bucureşti. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 3,89%, în vreme ce valoarea de piaţă a BRD a scăzut cu 3,6%. Singurul constituent din cei 13 ce formează principalul indice de la Bucureşti care a încheiat săptămâna în teritoriul pozitiv a fost OMV Petrom (SNP), cu un avans uşor de 0,65%.

Indicele BET rămâne, cu o apreciere de 11,7% în 2018, una dintre cele mai însemnate din lume, în condiţiile în care majoritatea burselor consacrate se pregătesc să încheie un prim trimestru din acest an în teritoriul negativ, ca urmare a scăderilor violente începute la sfârşitul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO