Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti este gata de listare

08.11.2009, 23:01 15

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat in cadruladunarii generale de la finele saptamanii trecute conversiaactiunilor preferentiale in titluri ordinare, care pune astfelcapat procesului de pregatire a operatorului pentru listare.Reprezentantii Bursei spun ca in acest moment mai asteapta doar uncontext favorabil de piata pentru a lista operatorul depiata.
"Prin decizia de aprobare a conversiei tuturor actiunilorpreferentiale in actiuni comune am finalizat toate etapelepregatitoare in vederea listarii operatorului de piata, deciziaconferind o circulatie nestingherita a actiunilor. In momentulacesta Bursa are 100% actiuni comune. In adunarea generala devineri s-a discutat si ca actiunile Bursei sa fie tranzactionate inprima faza printr-un mecanism de piata, precum sistemul OTC, dar nus-a luat nicio decizie. Sa fie operational OTC-ul si dupa aia maivedem", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de ValoriBucuresti.
El a mai precizat ca Bursa s-ar putea lista printr-o ofertainitiala, care sa largeasca baza de actionari sau direct printr-unproiect aprobat de CNVM, avand in vedere ca desi numarul deactionari ai BVB este in prezent destul de mic, circa 300, toateactiunile operatorului sunt libere la tranzactionare, fapt ce i-arconferi lichiditate pe piata.
In urma deciziei actionarilor BVB de vineri, actionari caredetineau inainte circa 13,4% din capitalul BVB vor putea luadecizii in adunarile generale viitoare, printre acestianumarandu-se si gigantul american Morgan Stanley, care este altreilea cel mai mare actionar al BVB, cu o participatie de aproape2,7%.
Pe ordinea de zi a adunarii s-a mai aflat si o propunere din parteaunui grup restrans de actionari de a reduce cvorumul necesar pentruhotararile privind fuziunile de la 75%, cat este in prezent la 66%,propunere care a fost insa respinsa. In primele noua luni, BVB ainregistrat un profit de peste 6,5 mil. lei, peste buget, inconditiile limitarii cheltuielilor la 80% din valoarea estimatainitial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO