Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti s-a pierdut in pluton in acest an

Bursa de la Bucuresti s-a pierdut in pluton in acest an
21.05.2009, 00:00 15

Principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, BET, s-a apreciat de la inceputul anului cu 9,1%, ocupand locul 40 intr-un top al cresterilor inregistrate de indicii celor mai importante 83 de burse la nivel mondial, potrivit unei statistici a firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group.

Aceasta dupa ce in 2008 Bursa de la Bucuresti a inregistrat a sasea cea mai drastica scadere la nivel mondial, cu o corectie de peste 70%, iar la mijlocul lui 2007 se numara printre primele zece piete din lume din punctul de vedere al cresterilor.
Ca urmare, Bursa consemneaza inca una dintre cele mai mari decalaje fata de maximul istoric atins in vara anului 2007, valorile din prezent fiind cu 60% sub acesta din urma. Cel mai mult a crescut anul acesta Bursa din Peru, cu un avans de 72,9%, urmata de principalele piete emergente: Rusia, India si China, cu aprecieri situate intre 53% si 47%.
Dintre bursele din regiune, cel mai mult s-a apreciat piata din Ucraina, al carei indice a urcat cu 44,3% de la inceputul anului. Totusi, cele mai multe burse din Europa Centrala si de Est, precum Cehia, Bulgaria, Polonia sau Serbia, au avut performante mai slabe decat cea a bursei de la Bucuresti, ultima inregistrand chiar o scadere, de 4,4% in aceasta perioada.
Piata din SUA inregistreaza o crestere modica, de 1%, in timp ce Germania si Franta, cele mai importante tari europene, sunt pe plus cu 3,1% si respectiv 1,8% in 2009.
Sunt insa si burse care au scazut in acest an, cele mai mari corectii fiind inregistrate de cele din Puerto Rico si Costa Rica, cu un declin de 36,1% si respectiv 40% de la inceputul anului. Dupa ce in primele doua luni ale lui 2009 aproape toate bursele se aflau pe scadere intr-unul dintre cele mai proaste inceputuri de an, in prezent 62 din cele 83 de tari au revenit pe plus fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.
Fata de minimele atinse in luna martie din 2009, bursele la nivel mondial au recuperat 9,5 mld. $ din capitalizare, ajungand in prezent la un nivel de 35 mld. $. Valoarea maxima a capitalizarii burselor la nivel global a fost atinsa in octombrie 2007 si s-a ridicat la 62,5 mld. $.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO