Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Viena a luat culoarea sângelui: toţi componenţii indicelui ATX, în frunte cu Raiffeisen şi Erste, sunt pe minus

Bursa de la Viena a luat culoarea sângelui: toţi...

Autor: Ciprian Botea, Roxana Pricop

08.07.2014, 20:04 3014
Acţiunile tuturor celor 20 de companii incluse în indicele ATX al Bursei de la Viena au scăzut în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, topul scăderilor fiind condus de bănci – Raiffeisen (-5,8%) şi Erste (-2,1%).
 
Raiffeisen a înregistrat cea mai mare scădere a valorii acţiunilor, iar cel mai redus declin a fost înregistrat de dezvoltatorul imobiliar Immofinanz (0,5%). Indicele ATX a avut o scădere de circa 2% în şedinţa de astăzi.

Scăderi au înregistrat şi companiile de asigurări incluse în indicele ATX. Acţiunile Vienna Insurance Group (VIG), care controlează pe piaţa locală Omniasig, Asirom şi BCR Viaţă, au scăzut cu 2%, iar cele ale Uniqa, prezentă de asemenea pe piaţa locală, au pierdut 1% din valoare.

Acţiunile Erste şi Raiffeisen au scăzut astăzi pentru a treia zi la rând. Scăderea de pe bursă a venit după ce Erste a şocat piaţa la sfârşitul săptămânii trecute, cu estimarea unei pierderi record de până la 1,6 mld. euro pe 2014, generată în mare parte de operaţiunile din România.

Băncile austriece au intrat cu precădere pe radarul de atenţie al investitorilor atât în urma anunţului Erste, cât şi al evaluărilor băncii centrale a Austriei din raportul de stabilitate financiară unde se vorbeşte din nou despre problema expunerii pe Europa Centrală şi de Est.

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu un minus de 0,77% pe indicele BET, pe o piaţă care a preluat trendul de corecţie negativă din afară. Acţiunile BRD, principala bancă listată la Bucureşti, au scăzut cu 2,2%, acţiunile Băncii Transilvania au avut un minus de 0,6% în şedinţa de azi, iar acţiunile băncii Carpatica au pierdut 1,4%.

Cea mai tranzacţionată acţiune a fost Electrica, care a închis pe minus 0,36%.

În America, principalul indice de la New York, Dow Jones, a deschis în scădere cu 0,8%, iar indicele NASDAQ pierdea 1,7%.

Săptămâna trecut, piaţa americană a atins noi maxime istorice, dar avertizările privind apariţia unor noi bule speculative i-au determinat pe investitori să mai vândă din aacţiuni ca să îşi marcheze profiturile

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO