Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori de la Bucuresti implineste astazi un an de scadere

Bursa de Valori de la Bucuresti implineste astazi un an de scadere

Pentru detalii vezi documentul atasat

24.07.2008, 18:46 16

Bursa e de nerecunoscut dupa un an de scaderi care se incheie astazi. Euforia si optimismul de atunci au fost inlocuite cu pesimism si dezamagire, pe masura ce pierderile investitorilor au crescut.
Indicele BET reusea in urma cu un an, fara niciun efort, sa se apropie de pragul de 11.000 de puncte. Acum se zbate sa revina peste 6.000 de puncte, dupa ce a atins saptamana trecuta minimul ultimilor doi ani. Indicele SIF-urilor, BET-FI, spera sa atinga borna de 100.000 de puncte. Acum si 50.000 e departe.
Tranzactiile zilnice de pe Bursa depaseau cu usurinta 20 milioane de euro in urma cu un an, insa acum 10 mil. euro intr-o sedinta este eveniment. De atunci, numarul cumparatorilor locali a scazut de la circa 13.000 la mai putin de 8.000, iar fonduri straine care mai fac tranzactii pe Bursa mai sunt vreo 90, fata de 180 in urma cu un an.
Cum am ajuns aici? A fost mai intai o corectie fireasca, dupa aproape doua luni de cresteri consecutive in care Bursa batuse record dupa record. Au aparut apoi primele stiri despre o posibila criza imobiliara in SUA, pe care putina lume le-a luat in serios la inceput. Prin octombrie, insa, au inceput sa cada pietele americane, concomitent cu prabusirea bancii britanice Northern Rock, si atunci tot mai multi investitori au inceput sa priveasca mai cu atentie ce se intampla. Cum nici semnalele macroeconomice interne nu erau tocmai imbucuratoare, o parte dintre fondurile straine au inceput sa-si vanda din actiuni. Cresterile de sfarsit de an au alungat insa intr-o oarecare masura teama investitorilor, acestia sperand la o revenire la inceputul lui 2008.
Inceputul lui 2008 a fost insa dezastruos, cu scaderi de 20 - 25% pe pietele de capital doar in luna ianuarie, pe masura ce majoritatea bancilor mari americane si europene raportau pierderi de miliarde de dolari din criza subprime. A urmat apoi prabusirea Bear Stearns, una dintre cele mai cunoscute banci de investitii de pe Wall - Street, urmata de zile de panica pe toate bursele globale.
Dupa un moment de respiro pe Bursa de la Bucuresti, favorizat de rezultatele pozitive raportate de companiile locale pe primul trimestru, piata a intrat din nou in hora internationala. Intre timp, pretul petrolului care a depasit anul acesta record dupa record a dat noi motive de ingrijorare pentru investitori, determinand presiuni inflationiste si amplificand temerile privind intrarea in recesiune a economiei SUA si a unor state din Europa.
Problemele principalelor banci de credit ipotecar din SUA, Fannie Mae si Freddie Mac, si intrarea celor mai mari burse din lume in zona de piata "bear", au dus indicii BVB la noi minime pentru ultimii doi ani, semanand din nou panica in piata.
Sperantele investitorilor stau acum in rezultatele companiilor locale si straine pe primul semestru si, pe termen lung, in rezultatul alegerilor din SUA care sunt asteptate sa aduca o solutie pentru iesirea din criza.

SIF-urile au inregistrat cea mai puternica scadere sectoriala in ultimul an, indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestora, pierzand 62% fata de maximul din iulie 2007. Corectia mai drastica suferita de SIF-uri, cele mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de la Bucuresti, ar putea fi explicata, pe de o parte, prin retragerea investitorilor straini, care investisera puternic in SIF-uri in ultimii ani, datorita lichiditatii ridicate a acestor titluri, si pe de alta parte, prin expunerea ridicata pe sectorul bancar din Romania. SIF Transilvania a inregistrat cea mai puternica scadere, de aproape 65%.

Indicele BET-C, care urmareste actiunile tuturor companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti, mai putin SIF-urile, a pierdut 42% in ultimul an, cea mai mica scadere dintre indicii pietei reglementate. BET-C are in componenta si companii precum producatorii de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), sau operatorul portuar Socep Constanta (SOCP), care au inregistrat cresteri in ultimul an. Evolutia pozitiva a acestor emitenti, care nu sunt cuprinsi in ceilalti indici, a franat intr-o oarecare masura caderea indicelui. Actiunile AZO au crescut cu peste 220%.

Indicele RASDAQ-C a inregistrat o scadere de 30%, conform statisticilor disponibile, insa principalele actiuni de pe piata RASDAQ au inregistrat scaderi mult mai mari. In evolutia indicelui RASDAQ-C din ultimul an a existat o ajustare, acesta castigand circa 20% intr-o singura sedinta, crestere care nu a fost explicata insa de reprezentantii Bursei de Valori. Principalele actiuni de pe piata RASDAQ au marcat insa pierderi mult mai mari in ultimul an, de peste 50%, cum este cazul Prospectiuni Bucuresti (PRSN), Albalact Alba Iulia (ALBZ) sau Comnord Bucuresti (COSC), vedetele de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO