Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu a fost principalul castigator al crizei financiare din ultimul an

22.12.2008, 17:20 19

Caderea puternica a actiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti a determina cresterea interesului pentru piata de derivate de la Sibiu, unde investitorii au putut castiga in acest an si pe scadere.

Bursa din Sibiu (Sibex) a recuperat astfel decalajul care o separa de piata de la Bucuresti, fiind unul dintre castigatorii crizei financiare din 2008.
"Datorita specificului pietei derivatelor si faptului ca investitorii au gasit un mediu bun pentru a-si proteja lichiditatile, aceasta a cunoscut un an mult mai bun in 2008 fata de 2007. La Sibiu se poate castiga si pe scaderi", spune Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Sibex.
"Anul acesta am dus o campanie de initiere, lucru reflectat in final in numarul crescut de contracte incheiate in 2008 la Sibiu. De asemenea, si pierderile de la Bucuresti si criza financiara internationala au dus la cresterea numarului contractelor si implicit a lichiditatii din piata", spune Todarita.
In primele 11 luni ale anului, pe Bursa din Sibiu s-au incheiat 3,5 milioane de contracte, nivel peste cel inregistrat in tot anul 2007, iar valoarea tranzactiilor a atins 2,1 mld. euro. In aceeasi perioada, pe Bursa de la Bucuresti s-au realizat tranzactii in valoare de circa 2,2 mld. euro, in scadere cu aproape 60% fata de perioada similara din 2007.
Interesul investitorilor pentru piata de la Sibiu se explica prin posibilitatea de a realiza profituri si in momente de scadere a pietei actiunilor, prin short selling. Operatiunea de short selling, sau shorting pe scurt, reprezinta posibilitatea unui investitor de a "imprumuta" un numar de actiuni pe care sa le vanda in momentul de fata, urmand sa le rascumpere ulterior la un pret mai mic pentru a acoperi imprumutul initial. Daca pretul actiunilor va creste pe piata, atunci investitorul va inregistra pierderi din diferenta de curs.
"Piata derivatelor de la Sibiu si-a mentinut practic acelasi nivel de interes si nu a fost afectata de criza financiara in modul in care a suferit Bursa de Valori. Acest lucru ne demonstreaza faptul ca speculatorii au incercat sa profite cat mai mult de pe urma scaderilor de la Bucuresti", spune Adrian Barbulescu, trader pe derivate la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Pierderile inregistrate de Bursa in lunile ianuarie si februarie au atras astfel foarte multi investitori la Sibiu, lichiditatea pietei in cele doua luni ridicandu-se la circa 1,4 mld. lei in ianuarie, respectiv 1,1 mld. lei in februarie. In acelasi timp, piata de la Bucuresti a atras investitii totale in valoare de 1 mld. lei in ianuarie, respectiv de 0,6 mld. lei in februarie.
In ultimele doua luni ale anului, noiembrie si decembrie, lichiditatile din piata au scazut foarte mult, atat la Sibiu, cat si la Bucuresti. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate pe Sibex, in noiembrie lichiditatea scazand de peste doua ori fata de luna octombrie, pana la un nivel de 180 mil. lei. In luna decembrie insa, atat lichiditatea de la Sibiu, cat si cea de la Bucuresti s-au injumatatit, in special din cauza faptului ca Bursa a intrat in range, diferentele de curs fiind foarte mici, de 3-4%, facand practic imposibile speculatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO