Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu ispiteste investitorii cu derivate pe "rasdace"

14.09.2007, 17:15 14

Bursa la termen din Sibiu a anuntat lansarea la 1 octombrie a opt noi contacte derivate din care cinci au ca activ suport actiuni cotate pe piata RASDAQ, precum Iproeb Bistrita (IPRU), Imostrust Arad (ARCV), Albalact Alba Iulia (ALBZ), Armax Gaz Medias (ARAX) si Dafora Medias (DAFR).
Bursa de Marfuri din Sibiu mai lanseaza la aceeasi data trei instrumente avand ca active suport actiuni ale Oil Terminal Constanta (OIL), Condmag Brasov (COMI) si Transelectrica Bucuresti (TLV).
Miscarea vine in contextul in care Bursa de Valori Bucuresti introduce astazi contractele derivate pe indicele BET, instrumente pe care si Bursa din Sibiu intentiona in urma cu un an sa le introduca.
"Decizia privind introducerea contractelor pe aceste titluri a fost luata in Adunarea Generala inca de prin luna mai, insa introducerea lor in prezent vine dupa parcursul bun pe care aceste actiuni le-au avut in ultima perioada", spune Tudor Ancuta, presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS).
Specificatiile noilor contracte fac ca acestea sa fie mai riscante decat cele care au ca activ suport actiuni cotate la Bursa, fiind destinate celor cu apetit ridicat pentru risc.
Avand in vedere fluctuatiile mari de pe piata RASDAQ, Bursa din Sibiu a luat mai multe masuri pentru limitarea riscului, una dintre ele fiind marja de 50% pentru aceste contracte, fata de o marja de 10% in cazul celor cotate pe BVB.
Alte masuri privesc scandenta contractelor pe actiuni RASDAQ, care este la una, doua si trei luni, pe cand la cele pe BVB scadenta merge si pana la un an de zile.
Contractele futures pe actiuni cotate pe piata RASDAQ vor avea in schimb o limita de variatie zilnica de 30%, comparativ cu 15% pe vechile contracte.
O persoana care, sa spunem, ar cumpara contracte cu suport pe actiuni Iproeb de 5.000 de lei, poate sa piarda si sa castige intr-o zi maximum 3.000 de lei.
Daca ar cumpara contracte futures pe actiuni SIF de aceiasi bani, suma maxima pe care o poate pierde sau castiga intr-o zi este mai mare, de circa 3.625 de lei. Cu toate acestea, brokerii din piata spun ca noile contracte cu suport pe actiuni cotate pe piata RASDAQ sunt mai riscante, cotatiile celor de pe Bursa variind mult mai putin decat cele de pe piata nereglementata.
"Avand in vedere volatilitatea mult mai ridicata precum si lichiditatea semnificativ mai redusa a titlurilor tranzactionate pe piata RASDAQ, solutia adoptata de bursa din Sibiu in privinta nivelului marjei si respectiv a limitei de variatie pentru derivatele avand ca activ suport astfel de titluri este mai mult decat bine-venita.
Cu siguranta aceste titluri prezinta un grad de risc mai ridicat, iar faptul ca vor atrage un numar mare de speculatori trebuia contrabalansat de o serie de masuri mai severe decat in cazul titlurilor de categoria I a BVB", spune Mirabela Coos, trader la Broker Cluj.
Conducerea Bursei din Sibiu spune ca nu poate continua negocierile cu alti parteneri din strainatate pana cand legislatia actuala nu va permite ca acestia sa poata avea dreptul de vot aferent unei detineri de peste 5% din capitalul bursei sibiene.
In acest scop, reprezentantii BMFMS au depus la Guvern o solicitare de completare a legislatiei, care sa dea dreptul acestora de control asupra pachetelor detinute la alte burse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO