Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varsovia se uita din avion la Bursa de la Bucuresti. Cum comentati?

Bursa din Varsovia se uita din avion la Bursa de la Bucuresti
10.09.2009, 17:35 124

Bursa din Varsovia a devenit in ultimii ani centrul financiar alEuropei Centrale si de Est, beneficiind de un sprijin semnificativdin partea statului polonez, in timp ce Bursa de la Bucurestiasteapta inca listarile mari care sa o aseze pe harta marilorfonduri de investitii straine.

Cu 350 de companii poloneze listate avand o capitalizare depeste 86 de miliarde de euro si tranzactii zilnice de peste 280 demilioane de euro, Bursa din Varsovia este una dintre principaleleatractii din regiune pentru fondurile de investitii, depasind chiarBursa din Viena, celalalt pol financiar regional. Dezvoltareabursei poloneze a fost sprijinita insa de stat, care este siactionarul majoritar si care a privatizat prin intermediul pieteide capital cele mai importante companii poloneze, precum banca PKOsau compania de petrol si gaze.

"Statul are in vedere privatizarea a circa 1.000 de companii inurmatorii ani, unele urmand sa se realizeze prin intermediulbursei. Vor fi listate cateva companii importante din energie, panala sfarsitul anului fiind asteptata oferta publica initiala a PGE,cel mai mare producator de energie electrica din Polonia, care seva ridica la peste un miliard de euro. De asemenea, statulpregateste o oferta secundara pentru PKO BP, cea mai mare banca pecare o are in portofoliu, care se va ridica de asemenea la unmiliard de euro", explica Bartosz Swidzinski, specialist in cadruldepartamentului de dezvoltare al Bursei din Varsovia.

Statul roman a listat in ultimii cinci ani doar doua companii peBursa de la Bucuresti: Transgaz si Transelectrica, valoareacumulata a celor doua oferte fiind de circa 100 mil. euro. Statulcontinua sa detina pachete majoritare in cadrul unor companiiimportante din sectorul energetic sau din transporturi, insalistarea acestora a fost mereu amanata. Intrarea FonduluiPoprietatea sub administratia Franklin Templeton ar putea grabilistarea fondului si a unor companii importante din portofoliulacestuia.

Pe de alta parte, Bursa din Varsovia s-a bucurat si de sprijinla nivel legislativ, statul polonez obligand fondurile de pensii sainvesteasca cea mai mare parte a activelor in actiuni listate pepiata locala. Astfel, companiile care au vrut sa se listeze laVarsovia au gasit o baza puternica de investitori care sa lecumpere actiunile. Potrivit reprezentantilor bursei poloneze,fondurile de pensii din Polonia au in fiecare luna intrari de peste200 mil. euro, o buna parte a acestor bani intrand pe piata decapital.

In Romania, fondurile de pensii private obligatorii au fostlansate in urma cu doi ani, iar intrarile sunt deocamdata scazute.Prabusirea bursei le-a tinut pe acestea departe de piata de capitalpana in prezent.

Bursa din Polonia beneficiaza insa si de un numar mare deinvestitori de retail locali, numarul conturilor de investitiiridicandu-se la peste un milion, din care circa 20% sunt active. PeBursa de la Bucuresti, numarul de investitori de retail este multmai mic, conturile din care se fac tranzactii lunar fiind inultimul an sub 10.000.

Dimensiunea mai mare a Bursei din Varsovia este justificata side dimensiunea mai mare a economiei, produsul intern brut alPoloniei fiind de circa 2,6 ori mai mare decat in cazul Romaniei.Cu toate acestea, la nivelul capitalizarii companiilor localelistate, Bursa din Varsovia este de aproape 10 ori mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO